Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Cobouw column ‘Dilemma’ van Harm Valk 27  februari 2018

Deze week las ik het inspirerende interview met Thomas Rau in Cobouw. “We doen wat mogelijk is in plaats van wat nodig is.” Die zin blijft hangen. Waarom pakken we onze verantwoordelijkheid niet? Toegepast op de energieprestatie: waarom wordt NOM niet de nieuwbouwnorm, maar werken we slechts toe naar BENG? Het blijft een dilemma.

De discussie is herkenbaar, ook rondom energieprestatie. We ontwikkelen een nieuwe rekenmethode en de overheid koppelt daar een eis aan: scherp, maar ook haalbaar in moeilijke situaties. Dat is een begrijpelijk en goed te verdedigen uitgangspunt van beleid. Maar het leidt er toe dat bij een minder complexe situatie de eis niet echt scherp is. In het kader van de energietransitie zou je meer moeten (en kunnen) doen. Dat gebeurt in de praktijk niet, of in elk geval te weinig, want het ‘hoeft toch niet’. Zo verwordt een minimum-eis tot een smoes om je verantwoordelijkheid te ontlopen.

Vanuit mijn rol bij de ontwikkeling van die EPC-opvolger wordt ik er regelmatig op aangesproken. Het kan toch scherper, klinkt het dan. Ja, zeker voor die rij woningen, dat plan in de polder en de zoveelste kantoordoos op het bedrijventerrein. Maar niet voor binnenstedelijke hoogbouw, de invullocatie in de dorpskern of welke bijzondere combinatie van factoren op die ene ideale locatie er ook speelt. Kan het anders? De lat hoger en uitzonderingen toetsen; dat neigt naar handjeklap en levert in elk geval rechtsonzekerheid op. En waarom zou dat nodig zijn? Waarom nemen initiatiefnemers van bouwplannen niet massaal zelf de verantwoordelijkheid om te bouwen zo goed als kan.

Het blijft een dilemma zo lijkt het. Totdat de consument door krijgt hoe het werkt. Dat BENG nog steeds kan leiden tot zowel een hoge energierekening als een fikse CO2-footprint en dat de stap naar CO2-neutraal een toekomstige verbouwing vereist. Dan zal zij gaan vragen om concrete prestaties op de meter: transparant en begrijpelijk. Dat wil je toch voor zijn als consumentgerichte aanbieder? Voorkom het dilemma; doe wat je kan, niet wat moet.

Lees de column Dilemma op Cobouw.nl van 27 februari 2018 door Harm Valk, Nieman

26 nieuwbouw woningen NOM Zuidlaren

26 nieuwbouw woningen NOM Zuidlaren