Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Column Harm Valk, gepubliceerd in Cobouw op 16 november 2021

Laat ik de balans opmaken van het afgelopen weekend. Klimaattop: geen succes; eigen klus: gelukt. Mijn conclusie is dat we kunnen beter gaan doe-het-zelven. Het lijkt op het vergelijken van appels met aardbeien, maar laat ik uitleggen wat ik bedoel.

De klimaattop in Glasgow heeft niet de doorbraak gebracht waarop vooraf aangedrongen en gehoopt werd; dat laatste misschien tegen beter weten in. Met alle respect voor de inzet en de deelresultaten, maar het te behalen doel bleek toch weer te abstract, veelomvattend of schijnbaar onbereikbaar, zodat korte termijn-belangen en behoud van posities belangrijker bleken. Pech voor de generaties na ons. Laten we maar werk gaan maken van dijkversterking en grensbewaking.

Dan mijn eigen klus. U kent dat wel: plannetje gemaakt, materiaal en gereedschap gehaald en tijd vrij gehouden. Maar dan zit het tegen. De voorbereiding bleek toch niet perfect, het materiaal een alternatief omdat het origineel niet verkrijgbaar was, het gereedschap toch niet passend voor de klus. Voor je het weet sta je weer bij de plaatselijke bouwmarkt, ligt de planning in duigen en lijkt het doel onhaalbaar. Met creativiteit, handig gebruik van spullen die wel voor handen waren en de nodige inzet en aandacht is het desondanks gelukt.

Een zelfde mentaliteit en aanpak zie ik bij bedrijven in de sector die echt werk maken van duurzame ambities. Inzet, creativiteit en vakmanschap gaan hand in hand bij het zoeken naar nieuwe oplossingen. Doen en proberen, met het risico dat je later moet bijsturen of dat het achteraf toch ook anders had gekund. Bovenal gericht op het bereiken van resultaat. Die mentaliteit had ik ook gehoopt terug te vinden bij de politieke besluitvorming rondom de klimaattop. Nu die uitblijft zit er niets anders op dan door te gaan met zelf de goede stappen nemen. Niet wachten op overeenstemming en het aansluiten van de achterblijvers, maar zelf aan de gang met wat voor handen is en wat binnen je mogelijkheden ligt. Ik zie steeds meer van dat soort doe-het-zelvers. Laten we het samen zelf doen.

Lees de column ‘Doe het zelf‘ van Harm Valk op Cobouw.nl

Harm Valk Nieman RI foto Pedro Sluiter 1 1280x720 1