Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Cobouw column ‘Ei’ van Harm Valk 18 september 2018

Er valt me iets raars op in de discussie rond de energietransitie van de gebouwde omgeving. Iedereen lijkt op zoek te zijn naar ‘de‘ vervanger van de HR107-ketel, naar het ei van Columbus. Maar dat ei komt er niet. We zullen de komende jaren een scala aan oplossingen zien, die samen de oplossing gaan brengen. Dat vraagt wel wat creativiteit van alle betrokken en een flink stuk flexibiliteit.

We zijn er zo aan gewend geraakt. In een gebouw komt een CV-ketel op aardgas. In woningen is dat een individuele HR107-ketel. Er was af en toe nog enige variatie in merk en type, maar de beste score in de EPC stond jarenlang garant voor een geramd marktaandeel. Zelfs bestaande complexen werden ‘verketeld’. Je hoefde er eigenlijk niet over na te denken.

Ontwikkelaars en installateurs zijn bijna zonder uitzondering bezig met het vinden van alternatieven voor een aardgasloze toekomst. Terecht. Maar wat daarbij opvalt is het zoeken naar ‘de’ oplossing. Het lijkt wel partij kiezen voor een voetbalclub. Je bent als Tukker voor Twente of Heracles (om te vermijden dat ik in een 010-020 val trap). Maar met de energietransitie zit het toch even anders. Er is momenteel geen panacee voor alle kwalen, geen Ei van Columbus. Vaak zal warmtepomptechniek voor de hand liggen, maar hangt het van de omstandigheden af welke variant de voorkeur heeft. Warmtelevering zal zeker op diverse locaties goed toepasbaar zijn. Maar het temperatuurniveau hangt af van het type netwerk en het type warmte dat aangeboord wordt (waarbij dat boren overdrachtelijk bedoeld is). Ja, en in sommige situaties, met de juiste randvoorwaarden en onder strikte condities, kan zelfs de toepassing van directe elektrische verwarming een optie zijn.

En dat is dan nog maar de techniek van vandaag. In de pijplijn zitten nieuwe bronnen, nieuwe energiedragers, opslagsystemen, noem maar op. Over een paar jaar organiseren we de energielevering misschien wel op wijkniveau, in uitwisseling tussen buren en bedrijven. Wie zal het zeggen?

Dat betekent nogal wat voor alle professionals. We moeten een andere mindset ontwikkelen: van één standaardoplossing naar een scala aan mogelijkheden. Het wordt er in elk geval niet saaier van. Hopelijk kunt u er een eitje van bakken.

Lees de originele column ei van Harm Valk op Cobouw.nl

Cobouw column Ei van Harm Valk 18 september 2018 over het uitvinden van het ei of de eieren voor de energielevering