Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Cobouw column van Harm Valk 22 maart 2017

Energie als kernthema voor de formatie. Dat zou mooi zijn. Onder deskundigen zijn we er wel uit: de energietransitie is broodnodig/onafwendbaar/al begonnen/nog nauwelijks op stoom (streep door waar u het niet mee eens bent).

De gedachte aan een Deltaplan-energietransitie krijgt brede steun bij koplopers in de sector. (Aard)gasloze nieuwbouw wordt de norm, ingrijpend verbeteren van de bestaande voorraad onze eerste prioriteit.

Borreltafel

Maar aan de borreltafel vind ik het nog opvallend stil. Eén installatie-directeur op het RTL-nieuws die verkondigt voorlopig nog wel gasketels te blijven adviseren, heeft meer impact dan de (te) bescheiden ambities uit de Energie-agenda van minister Kamp.

En dat merk je ook in de praktijk. Nog te vaak worden anno 2017 nieuwbouwprojecten gerealiseerd die zijn gefit op een EPC van 0,4. Aan de kopers wordt trots verteld dat hun nieuwe woning voldoet ‘aan de laatste eisen’. De paar PV-panelen waarmee die EPC is dichtgerekend, worden verkocht als het toppunt van duurzaamheid. Geen van de kopers heeft enig inzicht in de implicaties zodra die woning alsnog bijvoorbeeld all-electric gemaakt moet worden.

Over toekomstige oplossingen, zoals een opstelplaats voor een warmtepomp, is nog niet nagedacht. In de corporatiesector is het streven naar gemiddeld B in brede kring vertaald naar ‘niet meer dan B’. Maatschappelijk verzet is er tegen windmolens en alleen in Groningen tegen aardgas.

Goede voorbeelden

Ja natuurlijk, er zijn ook goede voorbeelden. Ontwikkelaars, bouwers en beleggers die nu al nadenken over toekomstige eisen en praktische oplossingen daarvoor; corporaties die in complexen met toekomstwaarde bewust grote stappen maken naar NOM of NOM-ready. Particulieren die hun nek uitsteken en investeren in comfortabele energieneutrale woningen. Maar dat blijven tot nu toe de witte raven.

Dat kan nu snel veranderen als de energietransitie de lijm wordt in de groenrechtse coalitie die momenteel in elkaar wordt gepast. De minister van Energietransitie kan direct starten. De bouwsector kan voluit aan de gang om aan vraagbeperking, lokale duurzame opwekking en allerlei vormen van energieopslag een stevige basis te geven.

Lees de column Energie voor Transformatie op Cobouw.nl van 22 maart 2017 door Harm Valk, Nieman Groep

Lees ook: Business as usual

borreltafel-2