Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures
Een interview met Harm Valk over de energieprestatie-eisen aan de bestaande vastgoedvoorraad door Wessel Simons (Responsive Media) voor samenenergiebesparen.nl

De overheid stelt steeds meer energieprestatie-eisen aan de bestaande vastgoedvoorraad zoals een minimaal energielabel C in 2023 voor kantoren. Volgens bouwfysicus en veelgevraagd energie-expert Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs is deze richtlijn nog maar het topje van de ijsberg. “Anticipeer als belegger nu al op een toekomstig vastgoedportfolio zonder CV-ketel.”

Minister Kamp van Economische Zaken presenteerde eind vorig jaar de Energie Agenda. Wat betekent dit voor de bestaande vastgoedvoorraad?

Valk: “De overheid wil dat Nederland van het aardgas afgaat, dat is een onomstreden feit. Die energietransitie staat te gebeuren, daar ontkomt niemand aan. Ik zie een aantal koplopers die bestaande huurwoningen renoveren naar nul-op-de-meter. Jullie doelgroep is toch wat behoudend en afwachtend is mijn indruk. Ik adviseer jullie leden nu al te anticiperen op een aardgasloze gebouwde omgeving. Bepaal welk bezit toekomstbestendig is of niet. En wacht niet een brief van de gemeente af waarin staat dat het gebied waar u veel bezit heeft van het gasnet afgekoppeld wordt binnen enkele jaren.”

Welke signalen ziet u in ‘Den Haag’?

Valk: “De aangekondigde verplichting van een minimaal energielabel C voor kantooreigenaren per 2023 is een duidelijk signaal. Ik verwacht vergelijkbare kaders voor de huursector zoals ook in de Energie Agenda al is aangekondigd. Werkgeversorganisatie VNO NCW pleit voor een minister van Energie. Het bedrijfsleven heeft er belang bij dat Nederland succesvol door de energietransitie tot 2050 wordt geloodst. De afgelopen jaren is er wisselend en versnipperd beleid geweest. Een minister moet een lange termijn visie vormgeven en betrokken partijen uit de waan van de dag halen. De urgentie is er en om in wielertermen te spreken: de bezemwagen aan de achterkant van het peloton trekt snel op en dwingt achterblijvers mee naar voren te bewegen, of ze nu willen of niet.“

Lees het gehele artikel op samenenergiebesparen.nl

Trias Energetica