Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Wat gebeurt er boven het systeemplafond?

Afgelopen 29 augustus publiceerde het NRC in de wetenschapsbijlage een duidelijk artikel over ventilatie in utiliteitsgebouwen onder de kop ‘Wat gebeurt er boven het systeemplafond?

Visie experts

TVVL bracht een aantal experts samen om hun visie te geven op ventilatie en een gezond binnenklimaat in relatie tot COVID-19. Dat leidde tot een levendige discussie met veel praktische voorbeelden om het verschil tussen luchtverversing en recirculatie duidelijk te maken. Een van de experts is Nieman’s Harm Valk:

‘Lastig is dat mensen heel goed frisse lucht kunnen waarnemen, dat voel je op je huid, maar verse lucht nemen we minder goed waar. „Omdat een raam open staat weet je dat er verse lucht van buiten komt. Maar je voelt ook wel eens lucht stromen en dan komt het uit het plafond. Dat kan lucht van buiten zijn, maar dat weet je niet zeker.” ”, zegt Valk.’

U kunt hier het gehele artikel lezen: https://bit.ly/3jHqiob

Aanpassing tekst

In de gedrukte versie van het NRC artikel is een fout geslopen.  Hieronder de juiste tekst, die inmiddels ook online is gecorrigeerd.

Volgens het Bouwbesluit Nieuwbouw moet er voor bijvoorbeeld een nieuw schoolgebouw 30,6 m3 per persoon per uur aan verse lucht een ruimte binnenkomen, maar liever meer. Het Bouwbesluit Bestaande bouw is daarentegen erg mager en leidt met 12,4 m3 per persoon per uur in de praktijk tot hoge CO2 concentraties.

Heeft u hierover een vraag?

Stelt u deze dan aan Harm Valk

Bron NRC illustratie Roland Blokhuizen

Bron: NRC illustratie Roland Blokhuizen