Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Fire Lieuwe de Witte en Ruud van Herpen over doelgerichte brandveiligheid.

Op het internationale FSS-congres (Fire Safety Science) dat 5 en 6 november door het IFV was georganiseerd heeft Lieuwe de Witte (Nieman RI) uitgelegd wat onder doelgerichte brandpreventie wordt verstaan. Vanwege onze publieke regelgeving wordt brandveiligheid vaak regelgericht benaderd, dat wil zeggen dat de voorschriften simpelweg worden toegepast zonder acht te slaan op de bovenliggende doelen. Maatwerkoplossingen zijn in een regelgerichte aanpak niet mogelijk. In een doelgerichte aanpak kan dat wel. Dat is niet alleen kostenefficienter maar leidt ook tot een optimaal veiligheidsniveau.

Aansluitend daarop heeft Ruud van Herpen (TU Eindhoven / Nieman RI) daarop aangehaakt in de workshop Betrouwbaarheid van doelgerichte brandpreventie. Aan de hand van een casus (markthal) is de betrouwbaarheid van een doelgericht (of risicogericht) ontruimingsconcept vastgesteld. Door daarin rekening te houden met de onzekerheden in de verschillende randcondities kan een robuust en betrouwbaar concept worden opgesteld. Maatwerk dus, dat toekomstbestendig is en robuuster dan regelgerichte oplossingen.

IFV-logo Bekijk en/of lees de presentaties

Lieuw de Witte:

Ruud van Herpen:

Lees en bekijk de presentaties van het FSS congres op de website van IFV

Lees het artikel over het  FSS congres geschreven door René Hagen van het IFV voor Brandveilig.com

Winnaar VVBA-IFV scriptieprijs brandveiligheid

Thijs-Geertsema-ontvangt-scriptieprijs-1 Ook werd op 5 november op het FSS congres de winnaar van de VVBA-IFV scriptieprijs bekend gemaakt.
Thijs Geertsema ontvangt voor zijn scriptie ‘Van trappen op de rem naar fluitend richting de inzet’ de VVBA-IFV-scriptieprijs 2014. De scriptie beschrijft het verminderen van handelingsverschillen tussen brandbestrijding en incidenten met gevaarlijke stoffen bij bevelvoerders.

Paul Verlaan, juryvoorzitter en lid van de Wetenschappelijke Raad Brandweer, reikt voor de derde keer de scriptieprijs van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en de Vereniging van Brandveiligheidsadviseurs (VVBA) uit (zie foto rechts)

Lees meer