Nieuwe voorgevel creëert ruimteDoor voorgevel 2,5 te verplaatsen zijn kleine appartementen omgevormd tot levensloop bestendige woningen, met goede isolatie en een extra slaapkamer. Aan de nieuwe voorgevel is een uitkragend balkon gehangen.

Woningcorporatie Trifolium had aan de Mendelweg in Boskoop een vierlaags appartementencomplex met 35 kleine, gedateerde woningen, die ongeïsoleerd waren, een verouderde en dure blok-verwarming hadden en bovendien over galerijen beschikten die niet aan de brandweereisen voldeden. Trifolium nodigde partijen uit om met voorstellen te komen voor renovatie of sloop en nieuw-bouw. A3 Architecten, aannemer Van Wijnen en Nieman Raadgevende Ingenieurs maakten voor beide opties een voorstel. Na weging van argumenten werd gekozen voor de grondige renovatie, met een betere en grotere senioren­woning en een aantrekkelijkere architectuur. Bestaande kwaliteiten als de entree, de fietsenberging, het trappenhuis en de lift zijn hierbij behouden.

Nieman RI is als adviseur bouwfysica, techniek en regelgeving betrokken bij dit renovatieproject.

Lees het artikel Nieuwe voorgevel creëert ruimte uit Bouwwereld, september 2014