Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Cobouw column van Harm Valk 28 november 2017

Het najaar brengt naast korte dagen, lange files en gure buitenomstandigheden veel gezelligheid binnenshuis. Kaarsjes aan, een extra blok op de open haard en het gourmetstel op tafel; huiselijker wordt het niet. We staan niet stil bij de invloed op de binnenlucht. Nu niet, maar eerlijk gezegd ook op anders niet. Terwijl binnenlucht meestal veel vuiler is dan buitenlucht. Tijd voor meer aandacht voor de kwaliteit van binnenlucht, want dat is essentieel voor onze gezondheid.

De kwaliteit van de buitenlucht staat inmiddels volop in de belangstelling, vooral in verband met transport en infrastructuur: milieuzones, roetfilters en als klap op de vuurpijl de rechtszaak van Milieudefensie tegen de staat. Inmiddels staat het stoken van hout ook regelmatig ter discussie. Fijnstof is in ons collectieve bewustzijn één op één aan buitenlucht gekoppeld. Maar dat er binnenshuis ook hoge fijnstof-concentraties gemeten kunnen worden is nieuw. En dat de bron daarvan niet de industrie, noch stationair draaiende vrachtwagens of het testosteron-gedreven rijgedrag van de buurman is, is minder bekend. De bron van fijnstof binnenshuis zijn wij zelf, vooral door te koken, bakken en braden en door sfeermakers als open haard en brandende kaarsen. De spekpannenkoeken uit onderzoek van TNO zijn inmiddels in kleine kring al berucht.

De oplossing? Adequaat ventileren en een goede keukenafzuiging rechtstreeks naar buiten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ook veel professionals zijn namelijk nog onbewust onbekwaam. Dat klinkt niet zo aardig, maar het blijkt uit gemeten praktijkprestaties. Op de Dag van de Binnenlucht gaven ‘Flex en Ibel’ een voorbeeld van deze bouw- en installatiepraktijk. Kijk maar eens op YouTube. Op die dag was er ook veel feitelijke informatie. Misschien wel het mooiste was de uitwisseling van inzichten tussen personen uit de gezondheidssector,  ventilatieprofessionals en bewonersvertegenwoordigers.

Om bewoners en andere gebouwgebruikers de binnenlucht te geven die voor ieders gezondheid nodig is, zijn veel veranderingen nodig. Ventilatie lijkt wel eens op een veelkoppig monster, gezien de veelheid aan invloedsfactoren, randvoorwaarden en stakeholders. Maar het begint met het besef dat het monster bestaat. Denk daar maar eens aan bij al die gezellig brandende kaarsjes de komende feestmaand.

Lees de column Gezellig! Maar gezond?  Cobouw.nl van 28 november 2017 door Harm Valk, Nieman Groep

kaarsjes binnenlucht