Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Cobouw column ‘Hesjes aan!’ van Harm Valk 29 januari 2018

NS deed tijdens de januaristorm iets geweldig goed. Er was een calamiteit en al het kantoorpersoneel kreeg een hesje aan om reizigers te woord staan. De bouw- en installatiesector heeft ook een calamiteit: we moeten op korte termijn #VanGasLos. Dat vraagt inzet van iedereen; hesjes aan en aan het werk!

Tijdens de storm van 18 januari hoorde ik bij de gestrande reizigers op Utrecht CS. Met honderden bevolkten we alle bankjes en wat daar maar enigszins op leek. De sfeer was gelaten; iedereen begreep wat er aan de hand was en ook de overmacht. De boodschap was helder: er rijdt geen trein. Lange tijd was onduidelijk wanneer de treinenloop zou worden hervat. Als je na alweer een kop gratis koffie wilde weten hoe het er voor stond, was er altijd binnen 5 meter een NS-er met een duidelijke boodschap, herkenbaar aan zijn of haar hesje. Dat bleek voor een groot deel kantoorpersoneel te zijn; naar buiten gestuurd om klanten te helpen.

Nu krijgt de bouw- en installatiesector ook te maken met een calamiteit: de energietransitie naar een CO2-neutrale gebouwde omgeving was al een uitdaging. De noodzaak op korte termijn de aardgaswinning in Groningen te beëindigen, vereist aanpassingen op veel kortere termijn. Nieuwbouw standaard zonder gasaansluiting uitvoeren is te overzien. Maar hele bestaande wijken #VanGasLos: wanneer, waar en vooral #HoeDan? De markt verwacht deskundige antwoorden, praktische oplossingen, handelingssnelheid en kwaliteit-met-prestatiegarantie. Mijn inschatting is dat we daar nog niet klaar voor zijn. Toch zijn ze er wel die oplossingen, vaardigheden en zelfs prestatiegarantie. Helaas ook desinformatie, schijnoplossingen en vertragingsstrategieën. Bovendien vooralsnog een schrijnend gebrek aan regie van de overheid. Of is dat een ragfijn spel, bedoeld om het maatschappelijk draagvlak voor rigoreuze maatregelen te vergroten? In elk geval is het niet gek dat opdrachtgevers, gebouwbeheerders en consumenten door de bomen de zicht op het bos kwijt zijn geraakt.

We kunnen helpen, door te gaan doen. Geen energie meer steken in halfslachtige keuzes of eindeloze strategische discussies. Alleen nog maar tijd en geld steken in oplossingen die bijdragen aan het einddoel. Samen de schouders er onder: hesjes aan en aan de gang!

Lees de column Hesjes aan! op Cobouw.nl van 29 januari 2018 door Harm Valk, Nieman Groep

hesjes aan en aan het werk! #VanGasLos