Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

TUe-FelllowFSE Ruud van Herpen 02Afgelopen 21 december 2015 was Ruud van Herpen als praktijkhoogleraar brandveiligheid TU Eindhoven in de uitzending van Eén Vandaag over het mogelijke brandgevaar van Lithium-Ion batterijen in een situatie van energie-opslag thuis. Woningen met PV-panelen zouden hun energie-overschot zelf kunnen opslaan in plaats van terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Zolang je nog mag salderen is dat eigenlijk niet aan de orde, maar toch gaat Eneco vanaf 1 januari de Tesla Powerwall promoten. Een grote Lithium-Ion batterij voor thuis (7kWh en 10kWh versie).

We staan er niet zo bij stil maar dagelijks lopen we allemaal met een kleine vulkaan aan energie op zak: de lithium-ion batterij. Smartphones, tablets en laptops, overal zitten ze in.

Maar de zorg over dit nieuwe type batterij, waar veel meer energie in kan worden opgeslagen en dat oplaadbaar is, neemt toe. Want de lithium-ion batterij kan spontaan ontbranden of bij hitte instabiel worden en ontploffen. Aangenomen wordt dat verschillende vrachtvliegtuigen zijn neergestort door zelfontbranding van de batterijen. De accu’s van een fonkelnieuwe A380-Airbus vlogen in de brand. Maar ook telefoons en computers.

Brandweer en brandpreventie-experts waarschuwen voor dit relatief onbekende risico. Zeker nu begin volgend jaar het Amerikaanse bedrijf Teslamotors, ‘de Powerwall’, via energiebedrijf Eneco, op de Nederlandse markt brengt. De Powerwall is een lithium-ion batterij van 100 kilo. Goed voor de opslag van 7 of 10 kilowatt uur aan overtollige energie.

Lees meer :

Bekijk de uitzending van Eén Vandaag 21-12-2015:

 

Meer informatie en contact

Heeft u hierover een vraag? Mailt u deze dan aan info@nieman.nl
Of laat hier uw gegevens achter en één van onze brandveiligheidsadviseurs neemt contact met u op.