Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures
Namens de Stichting PassiefBouwen.nl overhandigde voorzitter ir. Chris Zijdeveld (links) het boek. Namens SBRCURnet was directeur Jack de Leeuw (rechts) van de partij.

Namens de Stichting PassiefBouwen.nl overhandigde voorzitter ir. Chris Zijdeveld (links) het boek. Namens SBRCURnet was directeur Jack de Leeuw (rechts) van de partij.

Passiefhuisconcept breed toegankelijk  voor Nederlandse bouwsector

Energieneutraal bouwen wordt een steeds belangrijker begrip voor de Nederlandse bouwsector. Daarom is de ontwikkeling en stimulering van bewezen bouwmethoden cruciaal voor innoverende bouwbedrijven. Het passiefhuisconcept is zo’n methode die door SBRCURnet en Stichting Passiefbouwen.nl vertaald is naar praktische toepasbaarheid in de vorm van Praktijkboek Passiefhuis. Met dit boek is de methode op een laagdrempelige manier toegankelijk geworden voor de gehele bouwsector. Het eerste exemplaar is woensdag 30 september 2015 in ontvangst genomen door Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen.

In dit boek zijn de belangrijkste passiefhuis ins & outs praktisch en overzichtelijk gepresenteerd! Nieman collega’s Ronald Pool en Harm Valk zijn mede-auteur van dit praktische boek.

Ook in de Nederlandse bouwsector is passiefhuis een begrip geworden en is synoniem met energiezuinige bouw. Het ontbreken van een praktisch Nederlandstalig handboek en de enorme ontwikkeling die passiefhuis de laatste jaren heeft doorgemaakt zijn dan ook de aanleiding geweest dit vernieuwde boekwerk uit te geven.

Praktijkboek Passiefhuis biedt inzichten in de achtergronden van het passiefhuisconcept en behandelt de mogelijkheden om de gestelde energiedoelstellingen met behoud van comfort en gezondheid te realiseren.

Praktijkboek passiefhuis voorpagina Het passiefhuisconcept beschrijft geen bouwstijl of ontwerp, maar streeft een zeer hoge bouwkwaliteit na. Het gaat uit van de Trias Energetica. Door een extreem goed geïsoleerd gebouw, vrijwel geen warmteverliezen door ventilatie en infiltratie en optimaal gebruik van passieve zonne-energie wordt de energievraag maximaal gereduceerd.

De nadruk van het boekwerk ligt op het bouwkundig en installatietechnisch ontwerp. Alhoewel los van elkaar behandeld, is een integratie tussen het stedenbouwkundig, bouwkundig en installatietechnisch ontwerp essentieel voor het welslagen van het passiefhuisconcept. Het passiefhuisconcept kan toegepast worden voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Kenmerken van het passiefhuisconcept:

  • Gedoseerd binnenkrijgen wat de zon levert door de oriëntatie en keuze van glasoppervlakken.
  • Vasthouden wat er binnen is: goed isoleren, luchtdicht bouwen plus ventileren en de warmte daarvan terugwinnen.
  • Buiten houden van warmte die je niet wilt hebben door toepassing van zonwering in de zomer.
  • Eruit halen wat je te veel hebt: toepassen van zomernachtventilatie.

Download het gratis inkijkexemplaar op www.sbrcurnet.nl/praktijkboekpassiefhuis

Meer informatie en contact

Voor meer informatie over Nieman en  PassiefBouwen vindt u hier. Heeft u hier een vraag over of u wilt ook passief bouwen?
Dan neemt u contact met ons op of laat hier uw gegevens achter en één van onze adviseurs neemt contact met u op.