Laat uw kinderen lekker buiten spelen, dat geeft energie aan het kind én de wijk!
Maak de wereld schoner met een zelfvoorzienend woon- en werkconcept
Het autarkische gebouw: een beetje van jezelf en een beetje van de buurt
Al jaren wordt er in Nederland veel aandacht besteed aan energiereductie van de gebouwde omgeving. Steeds meer verschuift de aandacht naar integrale duurzaamheid waarbij aspecten als materiaalgebruik en watergebruik ook aan bod komen. Op diverse plekken in Nederland worden al autarkische gebouwen neergezet: centrale gebouwen of voorzieningen die zelfvoorzienend zijn wat betreft energie en water. Toch blijft het een uitdaging om één enkel gebouw of één voorziening volledig zelfvoorzienend te maken.
Wij zien goede mogelijkheden om een zuiverend en (zelf)voorzienend energieconcept te ontwikkelen waarbij de hele wijk een gesloten kringloop wordt wat betreft energie, water en materialen. Nieman denkt graag na over zelfvoorzienende energieconcepten die veel energie en daarmee geld besparen. In een reeks van drie artikelen, laten wij een aantal concepten zien die bijdragen aan de zelfvoorzienende wijk van de toekomst. Misschien zijn nog niet alle ideeën direct grootschalig uitvoerbaar, maar de ontwikkelingen gaan snel en veel van wat u ziet is op korte termijn beschikbaar.
Deelconcept #1 – Gewoon lekker buiten spelen is ook lekker energie opwekken.
Wist u dat ook een speelplein in de wijk kan bijdragen aan energieopwekking?
Duurzame energie wordt opgewekt aan en op de gebouwen en op wijkniveau uit zon, wind en biomassa. Overschotten slaan we op in bodem, voertuigen en wijkaccu’s. Een centrale plek in de wijk zoals een (speel)plein kan meehelpen om energie op te wekken. Dit doen we door het in te richten als energieplein. Door met ‘kinetic tiles’ te bestraten en naast echte bomen ook windenergiebomen te plaatsen, is het bezoeken van het plein niet alleen zoals altijd gezellig, maar ook duurzaam! Een dergelijk concept kan ook bij u in de wijk bijdragen aan de energievoorziening die nodig is. Een goed voorbeeld van efficiënt omgaan met de gebouwde omgeving in woonwijken en andere wijkvoorzieningen.
Deelconcept #2 en #3
Benieuwd naar de volgende deelconcepten en het totaalplaatje van de zelfvoorzienende wijk? Houd dan volgende week dinsdag 5 februari en donderdag 7 februari onze website en social media kanalen in de gaten om het volgende artikel in deze reeks te lezen. Het eerstvolgende (deel)artikel gaat over de ligging en oriëntatie van een gebouw of wijk en hoe dit kansen biedt voor energieopwekking en -besparing. Lees deel #2
Benieuwd naar het hele concept? Bekijk donderdag 7 februari 2019 de gehele infographic om de verbanden tussen de woonwijk, wijkvoorzieningen en het centrale / autarkische gebouw te zien.