Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Hoe houd je je huis koel? ‘Te weinig aandacht voor in klimaatplannen’

Bron: NOS 14-09-2020

De komende dagen wordt het nog weer even flink warm en dan denkt iedereen terug aan de hittegolf van deze zomer. In veel huizen werd het toen flink warm en werd nog eens extra duidelijk dat voor het koelen van huizen in Nederland te weinig aandacht is. Dat zegt Jan Engels van Klimaatverbond Nederland, een samenwerkingsverband van gemeenten, provincies en waterschappen.

Hoe houd je de warmte buiten?

Harm Valk werd gevraagd hoe men het beste de warmte buiten houd:
Het allerbeste is natuurlijk dat je huis vanzelf koel blijft en je dus geen koeling nodig hebt. In nieuwe bouwregels die volgend jaar ingaan staan hier dan ook eisen voor. Er worden dan alleen nog bouwvergunningen afgegeven voor huizen die voldoen aan deze eisen. “Als de bewoner zich een beetje verstandig gedraagt, dan wordt het binnen niet extreem heet”,

In zo’n huis moet bijvoorbeeld de plaatsing en grootte van ramen ervoor zorgen dat er zomers niet te veel zon binnenvalt. En zonwering, zoals rolluiken aan de buitenkant, kan zonlicht helemaal tegenhouden. “Of speciale ventilatieluiken zodat je ’s nachts de warmte uit je huis kan krijgen”, aldus Valk. “Die moet je kunnen openzetten zonder bang te zijn voor inbraak, regen of insecten.”

Die nieuwe norm is leuk voor nieuwe huizen, maar voor bestaande huizen heb je er niks aan. Wel kun je dezelfde principes toepassen in je huis, als je daar het geld en de mogelijkheden voor hebt. “Het kan de moeite waard zijn om te investeren in zonwering”, zegt Valk. “En je moet je gedragen als een Grieks omaatje. ’s Avonds alles openzetten voor koele lucht en overdag de luiken dicht en zonwering naar beneden.”

Lees het gehele artikel over allerlei andere manieren om huizen te koelen, in plaats van de airco op NOS.nl

Heeft u vragen over de koeling van gebouwen?

Neemt u dan contact met Harm Valk.

Griekse woning met luiken dicht