Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

harm_valk In de week voorafgaand aan het grote klimaatcongres in Parijs kondigde het KNMI code oranje af voor het klimaat zelf. De boodschap: klimaatadaptatie is nog mogelijk, maar dan wel nu beginnen.

Ik gebruik bewust de term klimaatadaptatie, want klimaatverandering is een feit als we afgaan op diverse recente onderzoeken en grofweg 99 procent van de bij het klimaat betrokken wetenschappers. Voor die enkele scepticus uit de politiek of de lobby-hoek: ja, het is wel eerder in de geschiedenis warmer geweest, maar nee, toen woonden er nog geen mensen. Want dat besef wil maar niet landen: het gaan niet om het klimaat, het gaan om leefbaarheid voor ons mensen.

Klimaatadaptatie dus. Omgaan met de onvermijdelijke veranderingen en er zoveel mogelijk voor zorgen dat het niet erger wordt. Maar wat betekent dat dan voor de bouw- en installatiesector? Geweldig nieuws! De energie-infrastructuur moet op z’n kop, met ruim baan voor allerlei vormen van lokale opwekking en opslag. De dijken omhoog, de rivieren verbreed, de neerslag opgeslagen. De gebouwde omgeving kan in twee decennia van 35 procent van het nationale energieverbruik naar 0, zonder dat de kwaliteit van wonen en werken daar onder hoeft te lijden. Dat doen industrie, landbouw en transport ons niet na!

————

Lees de hele column Hoera, code oranje! op Cobouw.nl van 2 december 2015 door Harm Valk, Nieman Groep