Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Industrialisatie verandert rol kwaliteitsborger: ‘Misschien kunnen we over tien jaar af met minder controle’

Artikel gepubliceerd op Cobouw.nl 13-10-2020.

Een interview met Cees van Dillen (Van Dillen Bouwgroep), Bob Gieskens, (branchevereniging VNconstructeurs) en Emile Jansen (Nieman Raadgevende Ingenieurs) over de rol van de kwaliteitsborger in de toekomst.

Prefabben

Het werkwoord ‘prefabben’ wordt al veelvuldig gebruikt en ook ‘legolisering’ is niet meer vreemd. Huizen die zo de fabriek uitrollen zijn allang geen science-fiction meer. Een geïndustrialiseerde bouw zou best wel de toekomst kunnen worden. Dan moeten we ook anders gaan kijken naar het toezicht op de constructieve veiligheid.

Tien tot vijftien procent van de Nederlandse nieuwbouwhuizen wordt op een of andere manier prefab gebouwd. Volgens Emile Jansen, senior adviseur op het gebied van kwaliteitsmanagement bij Nieman, gaat dat uiteindelijk invloed krijgen op controle en toezicht van de bouw.

Hij is op dit moment erg druk met het adviseren van ondernemers over de veel bediscussieerde Wet kwaliteitsborging (Wkb). Die is nog niet ingevoerd, maar Jansen durft het wel aan te zeggen dat we misschien ooit zonder de kwaliteitsborger kunnen. “Als je een goede controle hebt in het maakproces, dan heeft de kwaliteitsborger in de voorgestelde rol op dat vlak eigenlijk geen toegevoegde waarde meer.”

Het is natuurlijk nog een toekomstvisie, benadrukt Jansen. “Maar de wet sorteert wel nadrukkelijk voor op een efficiënt stelsel. Het voorkomt dubbel werk, het biedt ruimte voor erkende technische oplossingen en dat moet wel de weg vrijmaken voor slimme manieren van werken.”

Lees het gehele artikel Industrialisatie verandert rol kwaliteitsborger op Cobouw.nl

Heeft u vragen over dit artikel of over kwaliteitsmanagement?

Neemt u dan met Emile Jansen contact op.

Lees ook

VanDillenBouw_prefab

Foto Van Dillen Bouw