Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Systematiek van denken in scenario’s

De nieuwbouw van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede kent een bijzonder ontwerp. Dit vroeg om een nieuwe, integrale brandveiligheidsbenadering. Daarbij is gebruikgemaakt van een unieke systematiek: denken in scenario’s en vastleggen van de beheersmaatregelen in een veiligheidsbeheersysteem. Het ziekenhuis koos voor het zogeheten Integraal Plan Brandveiligheid (IPB) volgens het model Integrale Brandveiligheid Bouwwerken (IBB) van het CCV.

In het centrum van Enschede staat de opvallende nieuwbouw van MST. Het op 10 januari 2016 in gebruik genomen ge­bouw wordt gekenmerkt door vijf atria die zijn aangelegd in de vorm van een hand met gespreide vingers. Deze zijn met elkaar verbonden door een glazen stolp. Dit bij­zondere ontwerp zorgde ervoor dat de stan­daard bouwregelgeving niet kon worden toegepast en dat over de brandveiligheid anders moest worden nagedacht.

Lees het gehele artikel Innovatieve brandveiligheid in Medisch Spectrum Twente in brandveilig.com, april 2017

Integraal Plan Brandveiligheid door Nieman

Nieman heeft in overleg met architect  IAA, opdrachtgever en met de brandweer een Integraal Plan Brandveiligheid opgesteld, met een mix van bouwkundige, installatietechnische en organisatorische brandveiligheidsmaatregelen.

Lees meer over Niemans advisering voor Medisch Spectrum Twente

MST-2