Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

“Innoveer, want technologie verandert de bouwsector”

Hiermee start collega Dennis Strijards*, Unitmanager Innovaties bij Nieman, zijn blog over hoe technologie de bouwsector verandert.

*Dennis is niet meer werkzaam voor Nieman

De veranderingen in de bouwsector gaan sneller dan we denken door technologie en digitalisering

“Innoveren is belangrijk, anders haalt de techniek ons in. Technologie en digitalisering spelen een steeds grotere rol in de bouwsector en zorgen voor veranderingen. Kennis inbrengen bij innovatietrajecten is voor Nieman Raadgevende Ingenieurs niet nieuw. Het snel instappen en meegaan op de voortrazende trein is een must. Dat vergt een flexibele organisatie en ruimte voor andere zaken dan ondersteunen bij bouwprojecten alleen. Daarom denken wij na bij Nieman na over de toekomst. Samen met een aantal partners uit de bouwkolom is Nieman onderdeel van Blikvangers Bouwen. Met de Blikvangers hebben we een campagne bedacht om onze toekomstvisie te delen met behulp van video’s. De eerste video gaat over slim ontwerpen in 2025, parametrische modellen, hoe technologie zorgt dat we de wensen van de gebruikers in kaart brengen. En hoe traditionele rollen van veel partijen vervallen of veranderen.”

Dennis Strijards, Unitmanager Innovaties bij Nieman Raadgevende Ingenieurs.

Digitale bouwconcepten zijn de toekomst

“Nieman is zich ervan bewust dat de rol van de ingenieur in de toekomst verandert. Het komt steeds vaker voor dat wij meedenken over de ontwikkeling van digitale bouwconcepten en monitoringsapplicaties bij nieuwbouwwoningprojecten. Zo creëren we de meest energiezuinige woningen. Zo zijn we momenteel bezig om een tool te ontwikkelen waarmee we de gebruiksdata monitoren van het energieverbruik in woningen. Op deze manier helpen we de bewoners bij besparingen op de energielasten en dragen we bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Zo staat Nieman als bouwtechnisch kennisbedrijf van bijna 150 personen niet stil en denken wij mee in de digitalisering van de bouw. Net als u stellen wij de eindgebruiker van een gebouw voorop, want daarom innoveren we. De eindgebruiker moet in duurzame gebouwen veilig, gezond en comfortabel wonen, werken en recreëren. Laat dat nu precies onze missie zijn!”

Maken wij over enkele jaren nog wel Bouwbesluitberekeningen?

“Een serieuze vraag die ons bezighoudt en waarvan wij weten dat het antwoord ‘nee’ is.  Die berekeningen zijn geïntegreerd in softwareprogramma’s die zelf gebouwen ontwerpen. Terwijl er ontworpen wordt, wordt er direct getoetst aan de plaatselijk geldende normen. Het ontwerp wordt in basis gevoed door data, die door ons als bewoners van onze planeet wordt gegenereerd. We zijn bezig met de ontwikkeling van een tool, waarbij we alle Bouwbesluitberekeningen in één keer uit het bouwinformatiemodel halen. Op die manier weten we het ontwerp zodanig te ‘voeden’ dat je een comfortabel en duurzaam gebouw kan modelleren. Rekening houdend met het garanderen van de prestaties.”

Het garanderen van prestaties wordt de norm

“Leveranciers zorgen voor reeds gekwalificeerde producten om de ontwerpen te kunnen realiseren. Je ziet dat leveranciers elkaar opzoeken, concepten bedenken en de knelpunten in details bespreken en oplossen. Zij leveren oplossingen met gegarandeerde prestaties. Nieman is daarbij de integrale kennispartner die zowel het complete concept maar ook het standalone product van de leverancier mee ontwikkelt. Wij zijn instaat om innovaties ondanks regels in bijvoorbeeld het Bouwbesluit voor elkaar te krijgen. Daarom zijn wij leveranciers graag van dienst en we denken graag mee over het behalen van de gewenste prestaties. Prestaties die de gebruiker belangrijk vindt en vraagt. Dit wordt in de toekomst nog belangrijker. De eindgebruiker van een gebouw is altijd en overal in control.”

Blik op de toekomst

“Kennisdeling staat bij Nieman hoog in het vaandel. De vorm waarin we de kennis delen verandert echter snel. En hoe zich dat verder ontwikkelt in de toekomst weet niemand. Maar Nieman is zich bewust van deze ontwikkeling en sorteert erop voor door innovatie een prominentere plek te geven binnen de organisatie. Wij beseffen dat gebouwen in 2025 meer zijn dan een stapel stenen, dat algoritmes belangrijk zijn bij de ontwikkeling van gebouwen. Wij willen dat de eindgebruiker van een gebouw energie krijgt, zich veilig en gezond voelt in een gebouw en dat het gebouw creativiteit oplevert. Wij delen deze visie samen met de partners van Blikvangers Bouwen en gaan graag de dialoog met u aan door middel van de statements in de video’s. Houd de social media kanalen: LinkedIn, Youtube, Twitter en Facebook van Blikvangers Bouwen in de gaten en nodigen u uit om uw reactie te plaatsen op de eerste video over hoe wij slimme gebouwen ontwerpen in 2025. Slimme ontwerpen zijn aan de orde van de dag, u ziet het in het buitenland al volop gebeuren. Slimme gebouwen zijn dichterbij dan we denken!”

“Binnenkort volgen meer video’s over dit thema. Veel kijkplezier!”

Hartelijke groet,

Dennis Strijards, Unitmanager Innovaties bij Nieman Raadgevende Ingenieurs.

Lees ook het interview met John Bouwman over Gebouwen ontwerpen met artificial intelligence