Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Cobouw column ‘Kwartje’ van Harm Valk 24 oktober 2018

Je zou toch denken dat het inmiddels wel was gevallen, dat kwartje. 2018 ontwikkelt zich immers als het jaar waarop de impact van de klimaatverandering voor iedereen merkbaar wordt. Nu komt het op handelen aan. Daar stokt het proces; het kwartje lijkt niet te vallen.

Het meest recente IPCC-rapport is overduidelijk, de oorzaak van zware orkanen wordt in elk weerbericht verklaard en de opeenvolging van hete zomers doet zelfs de meest geharnaste klimaatscepticus fronsen; kortom over de realiteit van de klimaatverandering en de achterliggende oorzaak is overeenstemming. Ook de impact voor de planeet en onze welvaart wordt steeds duidelijker en het appél op de bouw- en vastgoedsector om bij te dragen aan de oplossing is reëel. Maar als ik om me heen kijk zie te weinig echt veranderen. De politiek aarzelt en de markt wacht af. Wachten op nieuwe techniek, op de eerste stap van de concurrent en op duidelijkheid van de overheid. Want het hoeft toch nog niet, is de reactie. En dus blijft de broodnodige verandering uit. Ook ik moet de hand ook in eigen boezem steken als ik deze week weer in een automatisme van afspraak naar afspraak rij, met de cruise control op 10 km boven het toegestane maximum. Gedragsverandering is lastig, zeker met ons reptielenbrein aan het morele stuur. Psychologen weten prima te verklaren waarom we collectief struisvogelgedrag lijken te vertonen.

Of kijk ik verkeerd? Want zojuist kwam een opdrachtgever bij mijn collega met de vraag of we dat ‘BENG’ project niet toch ‘NOM’ konden maken. Eerder deze week was ik bij een innovatieve ondernemer die werkt aan een effectieve kleine warmtepomp met een alternatieve bron, zonder lelijke buiten-unit en tegen een aantrekkelijke kostprijs. Gisteren schreven collega’s trots over het bezoek van Koning en Minister aan de uitvoering van het NOM-renovatieproject waar ze al lang met hart en ziel aan werken.

Veranderen vraagt om anders handelen. Bij steeds meer mensen lijkt het kwartje toch te vallen. Maar er zijn nog wel heel veel meer kwartjes nodig.

Lees de originele column ‘Kwartje’ van Harm Valk op Cobouw.nl

Cobouw Column Kwartje van Harm Valk 24-10-2018