Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures
Cobouw column van Harm Valk 19 april 2016

Het lijkt zo logisch: begin met besparen als je wilt bezuinigen. Maar als het aanbod overweldigend groot is of de kosten heel laag, waarom dan zuinig doen? Dit dilemma speelt ook bij de aanpak van (bestaande) gebouwen. Waarom isoleren als je elektrisch kunt verwarmen en die elektriciteit op het dak met zonnepanelen opwekt? Bovendien veel goedkoper en weinig gedoe.

energieconcept voorbeeld Wat klopt er niet aan die redenering? De gelijktijdigheid van opwekken en gebruiken. Het sommetje klopt alleen als je een heel jaar bekijkt. Op een zonnige (zomer)dag oogst je stroom, in een windstille winternacht verwarm je je gebouw, neem je een douche of geniet je van het vrolijke geneuzel aan een van de vele talkshowtafels. Wat gebeurt er in de tussentijd met die stroom? Die lever je aan het net, of die haal je er juist vanaf. Je ervaart het als opslag, maar dat is het niet. Die ‘opslag’ vertegenwoordigt wel waarde. Waarde voor jezelf, omdat je het gebruik van de opgewekte energie kunt verschuiven naar het moment dat je het echt nodig hebt. Waarde voor de netbeheerder, die dit moet faciliteren. Vanuit dat perspectief is het niet vreemd dat de salderingsregeling per 2020 op de helling gaat.

Maar accu’s dan? Die zijn prima voor een dagelijkse cyclus, of om ’s avonds de stekkerhybride op te laden voor een uitstootvrije rit de volgende werkdag. Maar ze zijn geen oplossing voor seizoensopslag. Zelf opslaan in een ander medium? Op eigen terrein zijn die mogelijkheden beperkt en opslag in een aquifer, ijsbuffer of slim zoutmengsel brengt ook investeringen met zich mee en bovendien rendementsverlies. Opslag op gebiedsniveau ligt meer voor de hand, gekoppeld met slim uitwisselen van energie. Maar ook uitwisselen vertegenwoordigt waarde en zal dus geld kosten.

Al met al is het dus logisch om uitwisselen zo veel mogelijk te beperken. Hoe je dat doet? In gebouwen betekent dat een goede thermische schil de beste basis biedt voor een solide energieconcept. Begin met besparen, het zal blijven lonen.

Lees de column Loont besparing? op Cobouw.nl van 19 april 2016 door Harm Valk, Nieman Groep