Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Column Harm Valk, gepubliceerd in Cobouw op 16 december 2021

Terugkijkend op 2021 lijkt het vooral een jaar van afwachten te zijn geweest. Energietransitie, stikstofaanpak, wooncrisis, corona, klimaatadaptatie, op bijna elk gebied was het in 2021 wachten op nieuw beleid, nieuwe inzichten en vooral nieuwe acties. Aan de vooravond van een nieuw jaar ziet het er anders uit. We krijgen een nieuwe ploeg in Den Haag, vanuit Brussel komen duidelijke richtlijnen voor de bestaande gebouwvoorraad, corona is een blijvertje en voor de aanpak van stikstof wordt vliegveld noch boer ontzien. Daarom mijn motto voor 2022: ‘maak een plan!’

De tijd van afwachten is voorbij. Als je nog geen stappen hebt gezet richting een circulaire fossielvrije gebouwde omgeving, dan wordt het toch nu echt tijd. Daarbij maakt het niet vanuit welke rol of functie dat is of over welk type gebouwen het gaat. Wat wel uitmaakt is de aanpak. Daarbij zijn er twee keuzes: volgen of leiden. Wie kiest voor volgen zal steeds opnieuw verrast worden door nieuwe eisen, extra verplichtingen en voortdurende onzekerheid. Als je denkt er te zijn met een label-C-kantoor in 2023 heb je het mis. Of het nu de inspecties van de installatie zijn, rendementseisen of het verplicht moeten realiseren van oplaadpunten, het zal blijven voelen als een eindeloze lijst steeds weer nieuwe eisen. Om in wielertermen te spreken: alsof je maar net voor de bezemwagen uit weet te blijven. Met een beetje geluk zit je in de goeie bus, maar winnen doe je niet.

Wie wil leiden, kiest voor een eigen aanpak, bewust van het einddoel en van de eigen mogelijkheden. Dat kan alleen door een plan te maken. Dat geldt zakelijk maar ook persoonlijk. Het maken van een plan geeft je zicht op de eindsituatie, een fossielvrij CO2-neutraal gebouw, en maakt het makkelijk om de route er naar toe te kiezen. Als professioneel beheerder geeft het je de kans aan te sluiten bij voorgenomen investeringen of regulier onderhoud. Het is een kwestie van beginnen met het doel in beeld, dan kun je nog best halverwege een andere route kiezen. Daarmee geeft een plan rust en overzicht. Dat is iets wat we in hectische tijden allemaal wel kunnen gebruiken. Denk er eens over na tijdens de feestdagen. Dan wens ik u van harte een gepland 2022.

Lees de column ‘Maak een plan‘ van Harm Valk op Cobouw.nl

Terugblik