Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Cobouw column ‘Negeer het klimaatdebat’ van Harm Valk, 30 januari 2019

Bijna dagelijks is het klimaatdebat in het nieuws. Dat lijkt te wijzen op grote onzekerheid over de energietransitie en de rol van de gebouwde omgeving daarin. Wees gerust: voor ons zal de uitkomst van het debat niets veranderen. We moeten en kunnen volop aan de gang.

In de aanloop naar de Eerste Kamerverkiezingen (of kiezen we iets anders?) buitelen partijen over elkaar heen om duidelijk te maken dat de uitkomst van het klimaatakkoord nog allerminst vast staat. In de verdediging van de korte termijnbelangen van de favoriete kiezersgroep, lijken politiek alle trucs geoorloofd. De ‘alternatieve feiten’ en de notie dat ‘wetenschap ook maar een mening is’ lijken breed post te vatten. Dat lijkt een voortvarende aanpak van de energietransitie in de gebouwde omgeving in de weg te staan. Maar schijn bedriegt.

We kunnen als bouw-, vastgoed- en installatiesector dit politieke gekrakeel volledig negeren. Vanzelfsprekend zal de uitkomst enige invloed hebben op de randvoorwaarden, maar de hoofdlijn zal voor ons niet veranderen: vergaande vraagreductie in combinatie met een scala aan oplossingen voor de energievoorziening, afgestemd op lokale (on-)mogelijkheden. Concreet: nieuwbouw en transformatie wordt (bijna) energieneutraal en in bestaande gebouwen is forse vraagreductie (lees: isolatie, kierdichting, zonwering) essentieel, ongeacht de uitkomst van de lokale warmteplannen. ‘Wat‘ we gaan doen is dus nauwelijks een issue. Laten we ons concentreren op ‘hoe’ en ‘met wie’, want daar kunnen we nog wel een slag maken.

Wie het zal betalen is natuurlijk wel van belang in specifieke projecten die voor dit en volgend jaar op de rol staan. Ga er echter voor de iets langere termijn maar van uit dat er oplossingen komen. Of dat nu objectgebonden financiering wordt, of revolving funds uit de toch-niet-zo-lege pensioenfondsen, nieuwe varianten van erfpacht, terugploegen van de verhuurdersheffing, platte subsidie of een combinatie van dit alles, zal moeten blijken. Het is meer een kwestie van willen en van kiezen dan dat het een onoplosbare opgave is, zoals ons ‘s morgens in chocoladeletters wordt gepresenteerd.

We kunnen het politieke klimaatdebat dus grotendeels negeren. Alleen aan onze lokale persoonlijke borreltafels doen we mee. En daar vertellen we een positief verhaal over alle kansen en mogelijkheden. Toch?

Lees de originele column ‘Negeer het klimaatdebat’ van Harm Valk op Cobouw.nl

Cobouw column 'Negeer het klimaatdebat' van Harm Valk