In deze veranderende markt is onze organisatie voortdurend in beweging. Samen met u hebben wij de afgelopen jaren hele interessante processen en projecten doorlopen. Ik ben 5 jaar adviseur en projectcoördinator bij Nieman Raadgevende Ingenieurs en heb aan enkele van deze bijzondere projecten en processen meegewerkt. In een maandelijkse blog wil ik u hierover informeren maar vooral inspireren. Kitty is vanaf 01-02-2019 niet meer werkzaam bij Nieman.
Heb ik nu echt een nieuwbouwwoning gekocht met gas?
In vastgoed gaat het om drie dingen: locatie, locatie en locatie. Toen ik afgelopen najaar werd ingeloot voor een nieuwbouwwoning op een toplocatie was ik dan ook erg blij. Als adviseur energie & duurzaamheid leek het me een heerlijk vooruitzicht om een goed geïsoleerde woning te hebben die voldoet aan alle nieuwbouweisen. Al vrij snel bleek dat er nog een gasaansluiting in de woning zit: een combiketel met vloerverwarming beneden en radiatoren op de eerste en tweede verdieping. Ventilatie wordt geregeld via natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. Toen ik dit hoorde, moest ik wel even slikken want dit is het energieconcept waarbij ik normaal direct kritische vragen stel. Natuurlijke toevoer en vloerverwarming geven namelijk een grote kans op tochtklachten. Als adviseur energie & duurzaamheid wilde ik natuurlijk ook echt geen gasketel meer. Helaas had ik die optie niet meer, omdat de woningen al gebouwd waren,
Aangezien het in ons geval toch echt ging om de locatie accepteerden wij de woning en het energieconcept zag ik als een uitdaging om te verbeteren. Aan de ene kant vergaar ik kennis over het wonen in een nieuwbouwwoning, aan de andere kant gebruik ik mijn kennis om mijn woning voor te bereiden op de toekomst.
Inmiddels zijn we verhuisd. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat de gasketel er nog steeds in zit. Maar het gehele huis heeft wel lage temperatuurverwarming en het zonbelaste dak ligt helemaal vol met PV-panelen. In de keuken is het gas wel direct afgesloten, zodat we de gasketel straks relatief eenvoudig kunnen vervangen door een energiezuinige oplossing. Veel bewoners van woningen weten niet hoe ze van het gas af moeten door te weinig kennis, ik ga niet van het gas af door te veel kennis. Als adviseur energie & duurzaamheid wil ik namelijk graag de ‘Eureka’ installatie in mijn woning: gasloos, energiezuinig, stil, comfortabel, makkelijk inpasbaar en betaalbaar.
Een duurzame woning gaat natuurlijk verder dan een energiezuinige woning. Zo hebben we weinig verharding in de tuin en het regenwater van het terras wordt afgevoerd naar een infiltratiebox (3de afbeelding). De hemelwaterafvoer van de woning zit aangesloten op een regenton en op het dak van de schuur komt binnenkort een sedumdak.
Op de materialen van de woning hadden we geen invloed meer, maar als ik de tekst op de hemelwaterafvoer lees (‘PVC met hergebruikgarantie’) dan hoop ik dat de materialen van mijn woning ook in de toekomst hergebruikt kunnen worden. Uiteraard wijs ik de bouwer nog op de mogelijkheid tot het registreren van de materialen van de woning in een materialenpaspoort. Daarmee kunnen materialen in de toekomst makkelijk hergebruikt worden.
Al met al heb ik mijn best gedaan en merk ik dat we in de buurt elkaar ook inspireren tot het nemen van extra duurzame maatregelen. Het monitoringsysteem voor het binnenklimaat is geïnstalleerd in mijn woning dus daarover zal ik meer vertellen in een volgende blog. En het ‘Eureka’ apparaat dat straks in mijn woning komt? Als u ideeën heeft, hoor ik het graag!
Denkt u nog aan onze Nieman Challenge? Stuur ons uw meest uitdagende vraag of probleemstelling rondom bijvoorbeeld Energie & Duurzaamheid en wij staan met onze adviseurs klaar om deze uitdaging aan te gaan. Per kwartaal kiezen we de meest uitdagende vraag en zoeken het voor u uit. De vraag en de oplossing publiceren we op onze website.Insturen kan via niemanchallenge@nieman.nl
De nieuwbouwwoning met gas van Kitty Huijbers