Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures
Cobouw colomn van Harm Valk 19 september 2016

Nee, dit is geen bespreking van die stoffige hit van de Walker Brothers (wel leuk om je voor te stellen dat heel bouwend Nederland dat nummer het komende kwartier in zijn hoofd heeft), maar een serieus pleidooi om anders om te gaan met de renovatie-opgave in de bestaande woningvoorraad.

Hoe dan? Gewoon, geen ingrepen meer doen waar je op de middellange termijn spijt van krijgt. Anders gezegd: alleen nog maar stappen zetten op weg naar een energieneutrale gebouwvoorraad.

Grondig opknappen

In de renovatiesector is een soms wat verhit debat gaande tussen de voorstanders van de nul-op-de-meter aanpak (nom) en partijen die kiezen voor kleine stapjes met ‘Label B’ als doel voor de korte termijn.

Alsof er een keuze is.

Laten we even rekenen: van de bijna 7 miljoen woningen is (ik heb ze niet nageteld) minder dan 1 procent nu min of meer energieneutraal. De overgrote meerderheid van de woningen uit 2050 staat er nu al. Conclusie: alles wat niet op de nominatie staat voor sloop, moet grondig opgeknapt worden. Ook alles waar we de afgelopen jaren zo trots op waren, want nieuwbouw met een EPC van 1,0, 0,8 en zelfs 0,4 is nog lang niet energieneutraal.

Datzelfde geldt voor renovaties met een paar labelstappen. En wat van dat laatste het meest wringt, is dat we van de meeste ‘verbeteringen’ spijt krijgen bij een volgende stap. Want dan hebben niets aan een gevulde spouw of een verketelde installatie die op hoog temperatuur is uitgelegd.

Neem slimme stappen

Maar de neiging om de transitie in kleine stapjes uit te voeren, lijkt moeilijk tegen te gaan. Maar neem dan ten minste slimme stappen. De handigste manier om dat te controleren, is om uit te gaan van een energieneutrale eindoplossing en dan als het ware de ingrepen af te pellen. Dan zul je zien dat je nooit meer PV-cellen op een ongeïsoleerd dak zult leggen.

Oh ja, en die eerste stap mag natuurlijk best een hele grote zijn. In één stap naar energieneutraal of NOM. Daar krijg je zeker geen spijt van. Maar dat wist u natuurlijk al …

Lees de column No Regrets op Cobouw.nl van 19 september 2016 door Harm Valk, Nieman Groep

bestaande woningvoorraad