Planologie en bouwregelgeving steeds dichter bij elkaar
Met de komst van de Omgevingswet kruipen planologie en technische bouwregelgeving dichter tegen elkaar aan. De verbindende schakel vormt het zogenaamde ‘omgevingsplan’, de opvolger van de huidige bestemmingsplannen. Hierin komt meer ruimte voor lokale regels van technische aard. Dit artikel geschreven door Johan van der Graaf en Joost Pothuis gaat in op de mogelijke impact en de kansen.
Naar verwachting wordt in 2021 de Omgevingswet van kracht. Aan de Omgevingswet liggen dé.volgende uitgangspunten ten grondslag:
- minder en overzichtelijke regels;
- meer ruimte voor initiatieven;
- lokaal maatwerk, en;
- vertrouwen
De Omgevingswet wijst het ‘Besluit bouwwerken leefomgeving’ (Bbl) aan, de opvolger van het huidige Bouwbesluit 2012. Het Bbl omvat de voorschriften voor bouwwerken, waarbij de kern wordt gevormd door de voorschriften uit het huidige Bouwbesluit 2012. Met de in 2012 doorgevoerde deregulering liep het Bouwbesluit inhoudelijk vooruit op de met de Omgevingswet beoogde deregulering (minder en overzichtelijke regels). Het is zelfs zo dat een voorstel voor verdergaande deregulering van bruikbaarheidseisen voor de woonfunctie in het concept Bbl door de kamer is afgewezen. Dit wil echter niet zeggen dat het Bbl een kloon van Bouwbesluit 2012 is. In dit artikel lichten we een tipje op van de sluier door na een korte schets van de ontstaansgeschiedenis in te gaan op de invloed van het uitgangspunt ‘lokaal maatwerk’ op het Bbl.
Landefijk uniforme bouwvoorschriften In 1992 is het (eerste) Bouwbesluit van kracht geworden. In de naoorlogse wederopbouwperiode ontwikkelde de bouw zich van een sterk lokaal georiënteerde activiteit tot een landelijke activiteit. Daarmee ontstond een roep om meer landelijke uniformiteit in de bouwvoorschriften. De Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) pakte de handschoen op, door in begin jaren zestig met de eerste
Modelbouwverordening te komen. Dit bleek een goede zet, alleen al vanwege het feit dat in de jaren tachtig 99% van de gemeenten de Modelbouwverordening, goeddeels ongewijzigd, in de gemeentelijke bouwverordening opnam. In de jaren tachtig werd besloten dat de rijksoverheid het stokje van de VNG zou overnemen. In 1992 was het eerste Bouwbesluit een feit, zij het dat de landelijk uniforme prestatie-eisen alleen waren toegespitst op woningen, woonwagens, logiesgebouwen en kantoorgebouwen.
Lees en/of download dit Artikel planologie en bouwregelgeving geschreven door Johan van der Graaf en Joost Pothuis voor Bouwkwaliteit in de Praktijk, maart 2018