Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

De woningsprinkler en waterleidingsprinklers zijn sprinkler die in een woonomgeving kunnen worden toegepast. De woningsprinkler moet volgens de NEN 2077: 2014 worden toegepast in een separaat leidingstel. Dit in tegenstelling tot de waterleidingsprinkler die in het bestaande waterleidingstelsel voor douche, toilet, kranen etc. kan worden geplaatst.

De woningsprinkler en waterleidingsprinkler zijn ontworpen om de vluchtveiligheid te vergroten (life- safety concept). Uit het onderzoek is gebleken dat de beoogde verlenging van de vluchttijd, voor het life-safety concept, niet wordt behaald voor het vluchten vanuit de brandruimte. Echter, er is wel aangetoond dat de omvang van de brand wordt beperkt en een reductie op brandwerende draag- en scheidingsconstructie kan worden verkregen als woningsprinkler of waterleidingsprinkler wordt toegepast.

Dit afstudeeronderzoek is uitgevoerd door student Marleen Vossestein van Saxion Hogeschool Enschede, Forensisch Onderzoek onder begeleiding van Ruud van Herpen.

Download de afstudeerscriptie Waardering van woningsprinkler en waterleidingsprinkler, juni 2016

sprinkler water