Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Cobouw column ‘Reflectie’ van Harm Valk, 23 september 2019

Het zijn verwarrende tijden. Met de PAS-stop aan de ene kant en de energietransitie en de op Prinsjesdag aangekondigde investeringen in de (woning)bouw er tegenover, weet de bouwsector zich in de spotlights van de politiek geplaatst. Maar het handelingsperspectief voor de korte termijn is vaag en de opgaven voor de middellange termijn zijn dan wel uitdagend, maar eveneens nog allerminst helder. Hoe gaan we die woningbouw stimuleren, wat worden de richtlijnen voor de energietransitie, hoe gaan we onze projecten circulair maken en met wie gaan we dat doen? Laten we dus de tijd nemen voor enige reflectie.

De ambities zijn hoog. Terecht, want er is een maatschappelijke vraag aan de bouw- en vastgoedsector: produceer en verduurzaam, zowel bij nieuwbouw als in het bestaande vastgoed. In elk project is het steeds weer een compromis zoeken tussen ambitie en budget; dat zal nooit veranderen. Maar op de afweging zelf heb je wel degelijk invloed. Het compromis is te sturen. Gaat er een streep door de ambities, of zoeken we nieuwe wegen om er zo veel mogelijk van binnen te halen? Succesvolle projecten bewijzen het: gedeelde ambities en samenwerking als team maken ongedachte resultaten mogelijk. En dat geldt in ontwerp, realisatie en beheer.

In elke fase en in elke rol zijn het de mensen die het verschil maken. Daarbij speelt ook de persoonlijke overtuiging van alle betrokkenen een rol. Hoe sta je er zelf in? Vandaag sprak ik een installatie-monteur die oprecht op zoek was naar mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld, maar niet wist hoe. Binnen zijn bedrijf vond zijn zoektocht weinig weerklank. Jammer. Daarom de oproep tot reflectie. Wat kunnen we zelf en wat doen we zelf? Hoe kan ieder van ons een bijdrage leveren, zodat we samen de sector weten te veranderen. Dat levert ook draagvlak op voor de keuzes die op beleidsniveau nodig zijn.

Uitdagende tijden. Tijd om in de spiegel te kijken: is wat ik doe een stap richting vernieuwing en toekomst, of een herhaling van oude stramienen. Ofwel: wat draag je zelf bij aan een bouwsector-van-de-toekomst?

Lees de originele column Reflectie’ van Harm Valk op Cobouw.nl

Tijd om in de spiegel te kijken. Cobouw Column Reflectie van Harm Valk