Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Cobouw column 13 september 2021

Transitie betekent dat we dingen anders moeten gaan doen, of andere dingen moeten gaan doen. Dat lijkt altijd te gaan over warmtepompen, hout of bio-isolatie uit schimmels, maar het gaat ook over mensen, over onszelf. Hoe we dingen doen en met wie. En dat we dat anders doen niet alleen kunnen, maar alleen samen met anderen. Maar dat zijn dan vaak ook weer andere anderen. Bent u er nog? Transitie betekent dus ook dat we voor succes over de schutting moeten kijken die we onbewust om ons eigen vakgebied hebben opgetrokken. Succesvolle transitie vereist dat we die schuttingen gaan slopen!

We zitten in de bouw- en vastgoedsector middenin een groot aantal veranderingen. Andere doelen, andere middelen, andere processen. Of het nu gaat om de energietransitie, de overgang naar een circulaire economie, het afscheid van economische groei als leitmotiv of de verbimming van het gebouwdossier, de constante factor is dat er radicale verschillen zijn met de traditionele oplossing. Er komen allerlei verbanden met nieuwe actoren, partijen waar we in het verleden nooit mee samen hoefden te werken of zelfs nooit van gehoord hadden. Daar tegenover houden we vast aan een verkokerd bestel met een strikte scheiding tussen infra en bouw, bouw en installatie, ontwerp en uitvoering, uitvoering en beheer. Op zich misschien nog wel verklaarbaar, maar dat zet zich door in brancheverenigingen, opleidingsfondsen en samenwerkingsverbanden; noem maar op. Een verkokering waar we zelfs in de verzuilde jaren ’50 en ’60 jaloers op zouden zijn geweest. 563 brancheverenigingen in de bouw- en vastgoedsector, volgens collega-columnist Jan Willem van de Groep in Cobouw; elk primair bezig met eigen belangen, want dat is hun bestaansrecht.

Voor transitie is een open speelveld en een open geest een noodzakelijke randvoorwaarde. We worden geconfronteerd met nieuwe uitdagingen en krijgen ook nieuwe impulsen. Als we stappen willen maken in de energietransitie of de circulaire economie hebben we hulp nodig vanuit onverwachte hoek, juist ook van niet-technici. Dat vraagt om communicatie, elkaar leren kennen en vertrouwen. Dat worden andere vormen van samenwerking, buiten het geijkte speelveld. Mensen die daar voor open staan hebben een streepje voor. Misschien wordt het wel een heel nieuwe discipline? Voor wie daar niet op wil wachten, begin eens met over de schutting kijken. Of nog beter: sloop die schutting om je eigen vakgebied.

Lees de originele column ‘Schuttingen slopen‘ van Harm Valk op Cobouw.nl

succesvol samenwerken