Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Interview met Harm Valk over hoe we het beste in een woning kunnen ventileren

voor het magazine van de Vereniging Eigen Huis, geschreven door Ingeborg Wiesenekker

Warme, plakkerige lente- en zomernachten. Ze lijken steeds vaker voor te komen in Nederland. Een te warme slaapkamer staat een goede nachtrust vaak in de weg en dus doen we er alles aan om het huis koel te krijgen. Maar doen we dat wel op de juiste manier?

Volgens Harm Valk, senior-adviseur energie & duurzaamheid bij Nieman Raadgevende Ingenieurs en specialist
op het gebied van zomernachtventilatie, kunnen we een voorbeeld nemen aan mensen die in een Mediterraan klimaat wonen. “Nu onze lentes en zomers steeds warmer worden,moeten we als Nederlanders ons gedrag hierop  aanpassen. En dat is best lastig als je gewend bent om bij de eerste zonnestralen alles lekker open te gooien.”

Op zich is daar ook niets mis mee volgens Valk, als het buiten niet warmer is dan 22 à 23 graden. Wanneer de temperatuur verder oploopt is dit volgens hem echter een buitengewoon onverstandige strategie. “Je haalt dan de warme lucht naar binnen, terwijl je die juist buiten wilt houden. Om dit te voorkomen moeten we een voorbeeld nemen aan onze Zuid-Europese buren. Op een warme dag doen zij overdag de zonwering naar beneden en de ramen, deuren en luiken dicht. Precies het tegenovergestelde dus van wat wij doen. Mijn tip is dan ook, houd alles gesloten totdat de temperatuur weer gaat zakken.”

Lees het gehele artikel Slapen aan de Costa Hollandia in het Eigen Huis magazine april 2021

Heeft u vragen over hoe u het beste kunt ventileren in uw gebouw?

Neemt u dan met Harm Valk contact op.

Velve-Lindenhof, Kozijnen met triple glas en zomernachtventilatieluik in de slaapkamer

Velve-Lindenhof, Kozijnen met triple glas en zomernachtventilatieluik in de slaapkamer