Ruud van Herpen is voor het UNICA magazine commUNICAtie geïnterviewd door Veronique van der Waal over hoe het onderwijs en bedrijfsleven samen werken aan slimme brandveiligheid
Nederland behoort tot de top 10 van brandveilige landen ter wereld. Toch kan het beter en vooral slimmer, stelt Ruud van Herpen, fellow Fire Safety Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). “Onze voorschriften zijn gebaseerd op effectbeheersing in plaats van risicobeheersing en daardoor niet altijd even kostenefficiënt. Daarvoor moet in het bouwgerelateerde onderwijs aandacht aan fire safety worden besteed.”
Wat is uw kritiek op het fire safety onderwijs op Nederlandse hogescholen en universiteiten?
“Het thema brandveiligheid van gebouwen is nauwelijks verankerd in bouwgerelateerde opleidingen aan hogescholen en universiteiten. Onderwerpen als duurzaam en energiezuinig bouwen zijn populair onder studenten, brandveiligheid is dat veel minder. Daar moet verandering in komen, want het is belangrijk dat toekomstige bouwkundige ingenieurs kennis hebben van brandpreventie. Bij de Brandweeracademie (IFV), waar ik ook lesgeef, is de bouwkundige en installatietechnische kant van brandveiligheid een ondergeschoven kindje. Fire safety engineering komt dus in geen enkele opleiding voor en valt tussen wal en schip. Zelfs de overheid heeft een paar jaar geleden haar bezorgdheid hierover uitgesproken.”
Download het gehele artikel Onderwijs en bedrijfsleven werken samen aan slimme brandveiligheid