Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Cobouw column ‘Slingeren’ van Harm Valk, 29 juli 2020

Nu er wat tijd is voor rust en overzicht, valt het me op hoe we de afgelopen tijd heen en weer geslingerd zijn door de actualiteit. Stikstof, PFAS en Corona hebben de normale gang van zaken op de kop gezet en niet zelden zijn we geconfronteerd met wisselende richtlijnen en adviezen. Hoe krijgen we de slinger er uit?

Dat slingeren is geen recent verschijnsel, al staan de COVID-maatregelen nog het meest helder voor de geest: wel/geen mondkapjes, wel/geen groter risico in gebouwen en of de versoepelingen wel verantwoord waren. Eerder zorgde de beslissingen rondom stikstof en PFAS al voor noodremprocedures bij diverse projecten en worden we heen en weer geslingerd tussen de hoop op herstart en de weerbarstigheid van de alternatieve oplossingen.

Als je met de caravan aan het slingeren bent, is de oplossing simpel: remmen!, maar wel gecontroleerd. Je beperkt het risico door een robuuste combinatie, met een goede gewichtsverhouding, voldoende trekkracht en onderhoud en bandenspanning op orde. Niet door alleen te vertrouwen op de stabilisatorkoppeling.

Maar laten we eens uitzoomen. Hoe maken we projecten die zo goed mogelijk bestand zijn tegen de volgende slinger, die we nu nog niet kennen. Om in de vakantiemetafoor te blijven: dat gaat verder dan het zoeken naar de ideale trekauto en gewichtsverdeling. Wat is de meest ideale manier van ontspannen en opladen? Want als we ons van de werkstress in de vakantiestress slingeren, verdwijnt de ontspanning achter de horizon.

Voor projecten geldt het zelfde. Met marginale aanpassingen op basis van het laatste incident, verandert er structureel niets. Mijn hoop is dat de opeenvolgende crisissen een aanleiding zijn voor meer fundamentele veranderingen in de sector. De tekenen zijn hoopgevend: er zijn opvallend veel berichten over innnovatie in proces, materiaalkeuze en techniek. Het zou me niets verbazen als ‘prefab’, ‘hout’, ‘neutraal’ en ‘uitstootvrij’ tot de meest gebruikte woorden uit Cobouw zijn gaan horen. Laten we deze tijd gebruiken om na te denken over robuuste oplossingen. Dan worden we samen beter bestand tegen al dat slingeren.

Lees de originele column ‘Slingeren’ van Harm Valk op Cobouw.nl

Caravan Cobouw Column slingeren Harm Valk