Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Bouwwereld_2013-12-17_afbeelding-3-scaled Hsb-elementen worden tegenwoordig veelvuldig toegepast als binnenblad in gevels. Zo ook bij onderhavig appartementencomplex dat in diverse stadia van aanbouw verkeert. Gebrekkig isoleren tijdens de fabrieksmatige productie van de hsb-elementen leidt hier echter tot aanpassing van de elementen in het werk.

Een appartementencomplex met uiteenlopende bouwhoogtes bevindt zich in diverse bouwfases. Een beperkt deel is aan de buitenzijde reeds gestuukt. De fabrieksmatig geproduceerde hsb-elementen komen in verschillende afmetingen voor in het project. De vurenhouten delen zijn h.o.h 600 mm geplaatst; de meeste elementen zijn 2710 mm en 2730 mm hoog. Aan de buitenzijde is een waterkerende en tevens dampdoorlatende folie aangebracht, aan de binnenzijde een dampdichte 0,15 mm dikke PE-folie. De ruimten tussen de houten delen en de folies is volledig (170 mm) gevuld met glaswol. Aan de elementen is grondhout toegevoegd voor de bevestiging van radiatoren e.d. De binnenzijde is afgewerkt met gipsplaten. De geëiste isolatiewaarde bedraagt Rc = 3,5 m2.K/W.

Lees op Bouwwereld.nl het complete artikel over waarom een thermografisch onderzoek een vast onderdeel zou moeten zijn van elk opleverprotocol.

Dit artikel is geschreven door ir. Otto Kettlitz.