Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Het ThuisCongres ‘BENG! ZO DOE JE DAT’ van 26 mei was een zeer geslaagd experiment.

Meer dan 600 bezoekers waren online aanwezig voor het gezamenlijke deel en in 9 parallelsessies met 30 sprekers en deskundige chat-beantwoorders.

BENG, ZEN en NOM

Het nieuwe vocabulaire op het gebied van energiezuinige, duurzame woningen mag er zijn. BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen, een eisenpakket en rekenmethode die eind 2020 het aloude EPC-instrumentarium gaat vervangen. ZEN, zeer energiezuinige nieuwbouw en NOM, nul-op-de-meter-woningen, zijn nieuwe fenomenen in de woningbouw die getuigen van nog grotere ambities. Waar BENG de bezemwagen is van het peloton, zijn ZEN en NOM de koplopers.

Plenaire sessie Harm Valk over BENG

Ook Harm Valk was aanwezig en gaf eerst een plenaire sessie. Henk Bouwmeester schreef het verslag:

“BENG is niet voor de koplopers. BENG is de bezemwagen,” waarschuwt Harm Valk. Op 1 januari 2021 worden de nieuwe eisen voor energieprestatie en temperatuuroverschrijding in de bouwregelgeving vastgelegd. Die eisen vormen best een lastige puzzel, maar zijn de ondergrens waar bouwbedrijven vanaf die datum aan moeten voldoen.

Harm Valk op congres BENG Zo doe je dat op 26-05-2020

Een nieuwe manier van rekenen

Met BENG worden de energieprestatie-eisen voor nieuwe gebouwen op een heel andere manier berekend dan met de EPC. Straks is er niet één, maar een pakket van drie samenhangende prestatie-eisen waar een gebouw tegelijkertijd aan moet voldoen. Bovendien, in het verlengde van BENG 1, 2 en 3, wordt een eis gesteld aan de kans op temperatuuroverschrijding. Die laatste wordt uitgedrukt met het indicatiegetal TOjuli.

Harm is vanuit Nieman nauw betrokken geweest bij de vormgeving van het eisenstelsel en van de NTA 8800 waar de eisen op zijn gebaseerd: “We hebben in de afgelopen jaren aan flink wat projecten gerekend, steeds meer lerend over wat die eisen in de praktijk betekenen. We hebben een goed beeld van wat u kunt verwachten.”

Lees het hele verslag op Lente-Akkoord

Bekijk het ThuisCongres BENG Zo doe je dat


De presentatie van Harm Valk begint rond 15:00

 

Spoedcursus BENG, Hoe zit het eigenlijk?

Ook gaf Harm Valk met met Edgar van Niekerk (Bouwend Nederland) de introductiesessie ‘Spoedcursus BENG, Hoe zit het eigenlijk?

Dat je niet weet hoe het prescies zit met BENG is begrijpelijk. Want enerzijds is het nieuwe instrumentarium een flinke stap vooruit ten opzichte van de oude EPC, maar de taal en rekenregels zijn nieuw en complex.

‘Het gaat allemaal om de energietransitie’, begint expert Harm Valk. Iedereen weet dat we de mono-oplossing aardgas voor warmtevoorziening achter ons moeten laten. We moeten de weg inslaan naar een energieneutrale gebouwde omgeving met een CO2-uitstoot van 0 in het jaar 2050.

Een ander ijkpunt is 2030, het jaar waarin we volgens het regeerakkoord 49% minder CO2 moeten uitstoten ten opzichte van 1990. ‘In plaats van fossiel aardgas komt daar een scala van alternatieven voorhanden. Zonnepanelen, warmtepompen, biomassa, warmtenetten. Dat is een lastige zoektocht naar welke optie waar mogelijk is. En dan nog is dit alles omgeven met onzekerheden, zeker in het begin.’

Lees het hele verslag op Lente-Akkoord en bekijk de video

Lees het gehele verslag van het ThuisCongres 

Heeft u vragen over BENG?