Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Duurzaamheid is wat ook ons in de bouwsector continu bezighoudt

“Duurzaamheid is wat ook ons in de bouwsector continu bezighoudt. Dat is best een uitdaging” vertelt Marc van Bommel, directeur bij Nieman Raadgevende Ingenieurs, in zijn blog over ‘Duurzaam bouwen’ en marc_van_bommel_02_lichaam-4 de toekomst van de bouwsector.

De wereld verandert en wij mensen zijn daar onderdeel van

“De wereld verandert en wij mensen zijn daar een onderdeel van. Zo ziet iedereen het voor zich, maar in feite is de mens zelf de meest bepalende factor in deze veranderingen. De behoefte aan comfort en welvaart wordt steeds groter en is steeds vanzelfsprekender.”

“Stel je eens een werkdag voor waarbij je de auto ’s ochtends niet hoeft te krabben, niet hoeft te bellen dat je later bent door de file en uitgerust aankomt op je werk zonder ergernissen vanwege de verkeersdrukte. Een werkdag waar de auto ’s ochtends al opgewarmd klaarstaat, je lekker kan zitten en bij aankomst niet eens weet of er nu wel of geen file was. Op deze manier is het zelfs niet erg om wat verder van het werk te wonen en ontstaat een extra dimensie van vrijheid. Dit klinkt ver weg, maar de auto-industrie zou rond 2020 al klaar voor zijn voor autonoom zelf-rijdende auto’s. Als dit binnen handbereik ligt, hoe aanlokkelijk is het dan om daar bij aan te sluiten?”

Wie denkt er na over de impact op onze omgeving en de toekomstbestendigheid van deze omgeving?

“De verandering is niet te stoppen: het zorgeloos gebruik, zorgt juist voor een zorgeloos gebruik. Als alles vanzelf gaat, wie denkt dan nog na over de impact op onze omgeving en de toekomstbestendigheid van deze omgeving? Deze rol zal steeds dichter bij de ontwerper komen te liggen. Eigenlijk moeten producten zo ontworpen worden, dat ze vanzelfsprekend gebruikt worden en vanzelfsprekend geen belasting vormen voor onze omgeving. En alles zonder dat de gebruiker het merkt. Logisch zal je zeggen, maar we zitten nog steeds in een tijd waar de mens met de techniek moet leren omgaan in plaats van de tijd waar de techniek met de mens leert omgaan. Als dat nu echt zo belangrijk is, waarom heeft nog geen enkele technische opleider naast fysica, statica en constructieleer het vak ‘menskunde’ in het curriculum?”

De bouwsector samen toekomstbestendig maken

“Toch wordt er meer aan de toekomst gewerkt dan we misschien denken. De Blikvangers zijn daar een goed voorbeeld van. Nieman werkt samen met een aantal andere Blikvangers aan de veranderingen die nodig zijn om de bouwsector toekomstbestendig te maken. Een mens brengt het langste deel van zijn of haar leven door in de gebouwde (kantoor)omgeving. Dus als er ergens behoefte is aan comfort en beleving, dan is het daar wel. Dus wordt er op dit aspect al veel gedaan, bijvoorbeeld door: het centraal zetten van de eindgebruiker en om het comfort van de toekomst te bieden. Maar wel op een duurzame wijze, met gebouwen waarvan de grondstoffen teruggewonnen worden of gebaseerd zijn op materialen die gewoon in de natuur groeien: energie vanuit natuurlijke bronnen.”

“Hoe wij dat als bedrijf in de bouwsector denken te bereiken? Nou heel simpel, door het gewoon te gaan doen. We hoeven geen grote stappen te maken, elke dag een procent is na een jaar al 365% verandering. Het is belangrijker dat we er elke dag mee bezig zijn en ook daadwerkelijk iets doen. Dat zit in onze mensen en hiermee dragen ze elke dag weer bij aan de ontwikkelingen in de bouwsector.”

Duurzaam bouwen = duurzaam denken! Dat zit in ons hart!

Bekijk de video over Duurzaam bouwen in 2025. Deze video is in samenwerking met de partners van Blikvangers Bouwen ontwikkeld. Veel kijkplezier!

Er verschenen eerder video’s van Blikvangers Bouwen over Slim ontwerpen in 2025 en over Duurzaam bouwen in 2025. Check ook het interview met John Bouwman over gebouw ontwerpen met artificial intelligence en de rol van de ingenieur in de toekomst.