We krijgen nieuwe buren. Op de laatste kavel in de rij wordt een modern ogende nieuwbouwwoning gerealiseerd. De aannemer heeft op zijn bus en pipowagen trots staan dat hij ‘traditioneel’ bouwt. De bouwplaats is in elk geval een oud-hollandse warboel, de kwaliteit navenant.
De wanhoop bij mijn toekomstige buurman stijgt zienderogen bij elke verbroken belofte. Kan de sector niet beter stoppen met dit soort tradities?
Ik woon in het oosten van het land, in een streek met een sterke bouwsector. Traditioneel werken staat hier in hoog aanzien. Maar waarom? Te vaak wordt traditioneel bouwen als keurmerk gevoerd, terwijl er in feite sprake is van ingeslopen bouwfouten.
De open puincontainer is een voordeeltje voor alle buurtgenoten met grof vuil
Met ‘zo gaat dat nu eenmaal’ wordt slordige omgang met materialen en materieel gewoon gevonden: isolatiemateriaal onafgedekt en stelkozijnen plat in het zand, ook tijdens een hoosbui. De open puincontainer is een voordeeltje voor alle buurtgenoten met grof vuil.
Ik hoop maar dat met het storten van de verdiepingsvloer de traditionele 70/140 ventilatiekanalen niet zijn platgetrapt; de afzuigbox zal toch al genoeg weerstand ondervinden om het bouwbesluitdebiet te realiseren. Er lijkt nauwelijks sprake te zijn van een planning, onderaannemers komen af en toe een uurtje en er is niemand aanspreekbaar. De verhuizing van de buren schuift elke maand een maandje op. Fijne tradities.
Zonnepanelen omdat het ‘moet van de epc’
Traditioneel is ook het verzet tegen nieuwe inzichten die ik in onze nieuwbouwwijk vaker tegen kom. Luchtdicht bouwen, kozijnen kant en klaar plaatsen, gebouw-geïntegreerde PV, ik zie het te weinig. Des te vaker kozijnen doorboord met drieduimers, regenverzadigde casco’s, onbeschermde materialen en enkele zonnepanelen omdat dat ‘moet van de epc’. Kunnen we echt niet beter?
Ik weet, bij een groot aantal bouwbedrijven – gelukkig ook in deze regio – wordt serieus werk gemaakt van kwaliteit op basis van inzicht in processen, kennis van materialen, uitgekiende detaillering en up-to-date vakkennis van medewerkers. Kwaliteit wordt bewaakt, van fouten wordt geleerd. Ze werken Lean, gebruiken BIM en meten prestaties.
Dat is niet zo traditioneel misschien, maar levert veel betere bouwkwaliteit op, tevreden opdrachtgevers en trotse vaklieden. Zij werken iedere dag aan vernieuwing van de sector. Daar zit toekomst in, niet in tradities.
Lees de column Traditioneel bouwen als keurmerk? Het is een foutenfestijn!’op Cobouw.nl van 21 juni 2017 door Harm Valk, Nieman Groep