Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Cobouw column van Harm Valk 25 oktober 2017

Het relletje rondom de vegetarische slager bleef wat door mijn gedachten spelen. Niet alleen omdat ik als flexitariër ook wel eens met alternatieven voor vlees experimenteer, maar vooral vanwege de analogie met de bouwwereld. Ook daar zien we dat traditie het vaak nog wint van vernieuwing, zelfs als alle betrokkenen weten dat de gebaande paden doodlopend zijn. Welke innovatieve bouwer wordt onze eigen vegetarische slager of is het wachten op een buitenstaander?

De vegetarische slager werd op zijn vingers getikt vanwege de verwarring die er met echt vlees zou zijn. Geen gehackt en kipstuckjes meer was de boodschap. Storm in een glas water, bleek later. Maar de achterliggende boodschap was bijzonder: blijkbaar is het dus mogelijk om op basis van plantaardige ingrediënten producten te maken die wij als vlees kwalificeren. Dat is nog eens wat anders dan de melige vegaburger of quornbrokken waarmee je een bezoekende vleesloze gast in het verleden welkom heette.

Echte innovatie gebaseerd op materialenkennis, fabricagetechnologie en een ragfijn gevoel voor de wens van de consument. Ingegeven door de overtuiging dat onze voedselvoorziening fundamenteel moet wijzigen om iedereen te voeden op een ook voor de toekomst verantwoorde manier.

De parallel naar de noodzakelijke transitie in de bouwsector is dan niet zo moeilijk te trekken. Zowel op het gebied van energievoorziening als in het gebruik van materialen en ruimte zijn ingrijpende veranderingen nodig om de gebouwde omgeving toekomstbestendig te maken. Dat heeft onvermijdelijk consequenties voor alle actoren in de bouw- en installatiesector.

Verbazingwekkend vind ik het daarom dat er niet veel meer initiatieven zijn als de gerobotiseerde gevelproductie van BGDD, de energiemodule van Factory Zero en de geprinte fietsbrug van de TUe en BAM. Ongeloof dat er bouwers en ontwikkelaars zijn die een klantvraag naar energieneutrale woningen afdoen met smoesjes als: ‘dat staat nog niet in het bouwbesluit’, ‘maar u wilt toch een dakraam’ of gewoonweg ‘dat doen we niet, want wij bouwen traditioneel’.

Daarom mijn vraag: welke innovatieve bouwer wordt onze eigen vegetarische slager? Want als de innovatie niet uit de sector komt, kun je er op wachten dat -analoog aan de kipstuckjes- een nieuwe speler komt met wooonhuijsen of quantoren.

Lees de column Vegetarische slager  Cobouw.nl van 25 oktober 2017 door Harm Valk

Robot-BGDD.