Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Nul-op-de-meter is lastig te halen in gestapelde bouw. Nieuw Utrechts Peil realiseert het concept voor Mitros in een pilot met acht woningen in vijf bouwlagen. Daarbij moest het gevelbeeld ook nog in oude luister worden hersteld.

Verduurzaming gestapelde bouw

Flat met Toekomst heet het pilotproject waarmee woningcorporatie Mitros de markt op ging om gestapelde bouw te verduurzamen tot nul-op-de-meter. Concreet gaat het in deze pilot om een zogenaamde Intervam-flat met vijf bouwlagen.

De begane grond bevat de entree en de bergingen, alsmede extra kamers voor de maisonnette-woningen op de eerste verdieping. De pilot behelst één trappenhuis met daaraan gekoppeld acht woningen. Bij de verduurzaming worden ook keuken, badkamer en toilet gerenoveerd. Vanwege het concept all-electric wordt de keuken voorzien van een inductiekookplaat.

Bij de pilot gebeurt dit alles in een situatie van leegstand; bij het vervolg is het de bedoeling dat dit wordt uitgevoerd in een bewoonde situatie. De uitgeschreven prijsvraag werd gewonnen door Nieuw Utrechts Peil, een samenwerking van de Utrechtse bedrijven Nieman Raadgevende Ingenieurs, VIOS Bouwgroep en Op ten Noort Blijdenstein architecten en adviseurs. Inmiddels is de pilot uitgevoerd, hebben de nieuwe bewoners zich geïnstalleerd en wordt het energieverbruik gedurende een jaar lang gemonitord.

 

Keep-it-simple-13