Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Harm Valk werd in november 2019 voor het blad VV+ geïnterviewd over BENG.

Op 1 juli* van dit jaar gaat de BENG, de norm voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen, van kracht. Voor zowel woningbouw als utiliteitsbouw geldt dan bij de vergunningaanvraag de BENG-eis. Deze is een uitvloeisel van de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) en is ook vastgelegd in het Energieakkoord. “Ik snap de discussie wel waarin wordt gesteld dat de BENG-eis niet zo zwaar is. En als je alleen naar de energiebehoefte kijkt, klopt dat ook wel, maar vergeet niet dat we twee hele nieuwe aspecten hebben toegevoegd. En je moet aan alle drie de eisen voldoen.”

*De invoering van de BENG-eisen is verschoven naar 01-01-2021

Aan het woord is Harm Valk, partner en senior-adviseur bij Nieman, maar ook voorzitter van de projectgroep die de NTA 8800 ontwikkelde, waarop de BENG is gebaseerd.

“Voor de ontwikkeling is een brede projectgroep ingericht met vertegenwoordigers van alle stakeholders en een rapporteursteam samengesteld uit specialisten van TNO, DGMR en Nieman. Daaronder hingen weer taakgroepen met specialisten uit de hele bouw- en installatiebranche. Zo zijn we tot een bepalingsmethode gekomen waarover veel consensus bestaat.

Maar, en dat kwam ook uit de consultatieronde naar voren, bij het bepalen van een energieprestatie, gericht op de bouwregelgeving, heb je met randvoorwaarden te maken waarvoor je aannames moet doen. Bijvoorbeeld over gemiddelde bezetting. Terwijl we allemaal weten dat het nogal uitmaakt of je bijvoorbeeld rekent met een school met 20 leerlingen of 30 leerlingen per lokaal. Ook rekenen we voor heel Nederland met één klimaatzone. En de omzettingsfactor van primaire energie naar elektriciteit zijn beleidsmatig bepaald.”

Lees het gehele interview Als je net aan BENG voldoet, zit je feitelijk in de bezemwagen

Als je net aan BENG voldoet, zit je feitelijk in de bezemwagen