Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

ZEN-themagroep Analyse ZEN-projecten

In een appartementengebouw heeft warmteoverdracht via woningscheidende wanden volgens de bepalingsmethode NEN 7120 geen effect op BENG-1. Toch kan die in de praktijk aanzienlijk zijn. Wat is het effect daarvan? Deze vraag werd gesteld binnen de ZEN-themagroep Analyse ZEN-projecten.

Nieman heeft de effecten van warmteoverdracht berekend.

Het effect van warmteoverdracht via de woningscheidende wand naar een naastgelegen woning of het trappenhuis is voor twee situaties berekend:

  • Tussenwoning naar naastgelegen woning aan beide zijden.
  • Vanuit appartementen naar het trappenhuis.

Woningscheidende wand

tek1-1 Hoe groot is het effect van warmteverlies via de woningscheidende wanden? We hebben een eenvoudige berekening gemaakt op basis van de volgende uitgangspunten:

  • De wanden zijn massief en uitgevoerd in 25 à 30 cm beton/kalkzandsteen.
  • De oppervlakte van de woningscheidende wanden is 60 m2 per stuk. Over het gehele oppervlak vindt warmtetransmissie plaats. In de praktijk is met name in slaapkamers de temperatuur lager, waardoor het warmteverlies ter plaatse kleiner zal zijn.
  • Er is een eenvoudige statische berekening opgesteld op basis van NEN 1068. Er is geen dynamische simulatieberekening gemaakt.
  • De effecten van bijvoorbeeld zoninstraling zijn verwaarloosd.

 

Lees het gehele onderzoek op Lente-Akkoord.nl

Vragen?

Voor meer informatie en ook met uw vragen kunt u terecht bij André Kruithof of laat hier uw gegevens achter en wij nemen met u contact op.

logo_lenteakkoord