Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Bekwaamheid installateur moet beter zichtbaar worden

In het artikel ‘Bekwaamheid installateur moet beter zichtbaar worden’gepubliceerd op Warmtepompen.nl is Gertjan Vons* geïnterviewd over de duurzame oplossingen zoals de warmtepomp

De vraag naar warmtepompen stijgt hard, reden voor installateurs om hun diensten aan te bieden in deze relatief nieuwe markt. Maar hoe weet een consument of gebouwbeheerder dat zij met een capabele partij in zee gaan?

Er worden in 2018 ergens tussen de dertigduizend en veertigduizend warmtepompen per jaar geïnstalleerd. Dat lijkt weinig in vergelijking met de vierhonderdduizend cv-ketels die nog altijd jaarlijks worden geplaatst”, zegt consultant Martin Horstink van Business Development Holland (BDH).

Gertjan Vons

Gertjan Vons

Tijdinvestering in kennis is nodig
De traditionele e- en w-installateur behoort straks tot de verleden tijd, weet Gertjan Vons. “Duurzame oplossingen als een warmtepomp vragen kennis van elektrotechniek, het is niet alleen maar even meer een stekker in het stopcontact en hij werkt.” Vooral voor de lokale installateur kan de omslag nogal ingrijpend zijn, weet Vons. “Kijk, de grotere installateurs hebben de middelen en investeren veel in kennis van alternatieven warmtebronnen. Voor de kleinere installateurs is dit lastig. Die heeft het tegenwoordig ontzettend druk, bovendien is er een tekort aan technisch personeel. Tijd voor een uitgebreide cursus is er dan vaak niet.”

Daarbij voelt hij de druk. “De consument hoort en leest veel over het feit dat de Nederlandse huishoudens van het gas af moeten. Diezelfde consument klopt bij zijn installateur aan, die vervolgens de klus aanneemt en aan de slag gaat met de warmtepomp, terwijl hij niet altijd van de hoed en de rand weet. Er worden daardoor weleens verkeerde keuzes gemaakt.” Een tijdinvestering in kennis is daarom nodig, zegt Vons. “Er is een kennisgat, dat moet worden gedicht.”

Lees het gehele artikel ‘Bekwaamheid installateur moet beter zichtbaar worden’gepubliceerd op Warmtepompen.nl

Lees ook Cobouw.nl/warmtepompen-genoeg-maar-wie-installeert-ze?

Meer informatie

Wilt u meer informatie over duurzame oplossingen voor uw gebouw? Neem dan contact op met een van onze adviseurs

*Gertjan Vons werkt vanaf 01-10-2019 niet meer bij Nieman