Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

NIEMAN_whitepaper Gasloos Bouwen Een nieuw gebouw is gasloos. Dat is de realiteit voor elke bouwaanvraag die vanaf 1 juli 2018 wordt ingediend. Voor een goed gasloos gebouw is meer nodig dan enkel het plaatsen van een gasloze installatie. Met dit stappenplan komt u tot een comfortabel, energiezuinig en gasloos gebouw.

Stap 1: ontwerp een energiezuinige woning

Het ontwerp van een gebouw is van grote invloed op het energiegebruik. Het beperken van de energievraag is nog steeds de beste methode voor een energiezuinig gebouw. Het is van belang dat er bij het ontwerp van een gebouw rekening wordt gehouden met de oriëntatie, vorm, gevelopeningen en materialisering.

Nieman kubus open Dunne pijl naar rechts  Nieman-Kubus-dicht

Stap 2: maak een goede bouwkundige schil

Naast het ontwerp heeft de bouwkundige schil de grootste invloed op de energievraag. Goede isolatie, maar ook voorkomen van koudebruggen, goede luchtdichtheid en voorkomen van oververhitting zijn belangrijke aspecten.

Website_GasloosBouwen_Stap2

Stap 3: kies een energiedrager en installatiesysteem

Er zijn diverse gasloze energiedragers. Bij elke energiedrager hoort een ander installatiesysteem. Welk systeem passend is bij uw project hangt af van de locatie en het soort project. Een locatie met een duurzaam warmtenet is een goede oplossing. In andere gevallen is een warmtepomp geschikt. Weerstandsverwarming en pelletkachels kunnen zeer projectspecifiek ook toegepast worden. Waterstof kan een goed alternatief worden maar is vooralsnog niet direct toepasbaar in de bouw.

Website_GasloosBouwen_Stap3

 

Stap 4: kies een installatie

Afhankelijk van de energiedrager en het gebouw kiest u een installatiesysteem. Per installatiesysteem zijn er wederom randvoorwaarden en consequenties die invloed hebben op uw project of afhankelijk zijn van de locatie. De meest toegepaste installaties op het moment zijn: warmtepompen of warmtenetten.

Website_GasloosBouwen_Stap4

 

Stap 5: maak het energieconcept compleet

Na het volgen van stap 1 t/m 4 heeft u een comfortabel gasloos energieconcept. Afhankelijk van het gebouw zijn mogelijk nog aanvullende maatregelen nodig om te voldoen aan de benodigde of wenselijke energieprestatie. Door bijvoorbeeld PV-panelen toe te voegen kan een betere energieprestatie behaald worden.

Website_GasloosBouwen_Stap5

Stap 6: verder verduurzamen

Een goed energieconcept die voldoet aan de benodigde energieprestatie is een goede basis. Wij bieden u ook een basis om een stap verder te gaan: energieneutrale gebouwen, Nul op de Meter woningen zijn heel goed mogelijk met de uitgangspunten uit de eerste vijf stappen. Ook dagen wij u uit om de energieprestatie waar te maken in de vorm van praktijkmetingen en coaching over kwaliteitsborging. Wij helpen u graag uw duurzame ambities te realiseren.

Vraag de whitepaper ‘gasloos bouwen’ aan via communicatie@nieman.nl en lees de details van dit stappenplan en adviezen, zodat u weet welke stappen u moet nemen om tot een gasloze en energiezuinige woning te komen