PV-panelen in de hoogbouw
Bent u al klaar voor BENG? Vanaf 2021 geldt deze nieuwe norm voor de hele bouwsector. Xella sprak met vijf prominenten uit de sector en schreef een kennisdossier over de uitdagingen van BENG. In deze publicatie het derde interview uit het BENG dossier met Andre Kruithof senior specialist bij Nieman Raadgevende Ingenieurs. Hij stelt dat de bouw onvoldoende is voorbereid op energieneutrale hoogbouw.
ls in 2020 de BENG-eisen in werking treden moet het aandeel hernieuwbare energie voor hoogbouw minstens 50% of hoger zijn; dat is de voorgenomen BENG-eis. PV-panelen zijn een ideale hernieuwbare energiebron om elektriciteit op te wekken, maar bij hoogbouw hangt dit heel erg af van de geschiktheid van het gebouw. Bij hoogbouw is het dakoppervlak beperkt ten opzichte van het totale vloeroppervlak van appartementen en niet alle gebouwgevels zijn geschikt om panelen aan te bevestigen.
“PV-panelen hebben bij een verticale plaatsing tegen een gevel niet de optimale helling. Hierdoor wordt per paneel minder elektriciteit opgewekt”, zegt Kruithof. PV-panelen in combinatie met een andere hernieuwbare energiebron bieden meer perspectief voor hoogbouw om aan de BENG-eisen te kunnen voldoen. Daarvoor is wel de industrie aan zet, betoogt hij.
De industrie kan helpen bij het ontwikkelen van concrete technische toepassingen met combinaties van hernieuwbare energiebronnen, betoogt Kruithof. “BENG biedt nu al volop houvast om energieneutrale gebouwen te realiseren die aan de BENG-eisen kunnen voldoen. De industrie is dus aan zet om geschikte technische toepassingen te ontwikkelen zodat hoogbouw en dan met name appartementencomplexen, over twee jaar kunnen voldoen aan de 2021-doelstellingen”, zegt Kruithof.
In het kennisdossier gaat André Kruithof veel dieper in op BENG, en dan met name de eisen voor hoogbouw en hun aandeel hernieuwbare energie.
Lees het artikel in het kennisdossier BENG op XELLA en lees ook het interview met Harm Valk over de BENG1-norm