Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Bent u al klaar voor BENG? Over 15 maanden geldt deze nieuwe norm voor de hele bouwsector. Xella sprak met vijf prominenten uit de sector en schreef een kennisdossier over de uitdagingen van BENG. Vandaag een voorpublicatie van het tweede interview uit dat dossier met Harm Valk, senior-adviseur bij Nieman Raadgevende Ingenieurs. Hij gaat in op de BENG1-norm van 25 kWh per m2 per jaar: moet die gelijk zijn voor elke gebouwcategorie?

Volgens Valk zal het voor het gros van de nieuwbouwwoningen niet al te ingewikkeld zijn om aan de nieuwe BENG1-eis te kunnen voldoen. Echter, voor vrijstaande woningen en appartementencomplexen heeft de nieuwe norm meer voeten in de aarde. Vrijstaande woningen zijn bijvoorbeeld woningen met een groot verliesoppervlak. Het totale oppervlakte van een vrijstaande woning is groter dan van een rijtjeswoning, dus ook het energieverlies is dan forser.

Forse kosten

Technisch gezien is een energiebehoefte tot 30 kWh per vierkante meter per jaar al haalbaar, maar voor de laatste stap naar 25 kWh per vierkante meter per jaar voor vooral vrijstaande woningen ontbreekt het op dit moment aan effectieve, nieuwe technische toepassingen. Dat houdt in dat forse kosten gemaakt moeten worden om die stap te kunnen zetten. De vraag is volgens Valk of die stap naar 25 kWh economisch gezien wel verstandig is. De BENG1-eisen waaraan de nieuwe woningen na 2020 moeten voldoen zijn nog niet definitief.

Valk vertelt dat uit studies naar voren is gekomen dat grondgebonden tussenwoningen sneller aan een BENG1-eis kunnen voldoen dan bijvoorbeeld vrijstaande woningen en gestapelde bouw met meer dan vijf lagen. “Dit is ook aan de overheid teruggekoppeld. Duidelijk was dat vooral de energiebehoefte per vierkante meter bij vrijstaande woningen groter is dan bij tussenwoningen. Hiervoor moeten wellicht gedifferentieerde eisen gaan gelden.”

Definitieve BENG1-eisen

Harm Valk vertelt in zijn interview dat e rop dit moment een kostenoptimaliteitstoets wordt uitgevoerd om te bekijken of de BENG-eisen haalbaar zijn voor de Nederlandse bouwsector. Die toets moet meer duidelijk maken over de definitieve hoogte van de BENG-eisen.

Lees het artikel in het kennisdossier BENG op XELLA en lees ook het interview met André Kruithof over BENG PV panelen in de hoogbouw

Harm Valk gefotografeerd door Sjoerd de Jonge

Harm Valk gefotografeerd door Sjoerd de Jonge