Eindelijk. Zonneschijn! Jammer dat een modern, goed geïsoleerd huis zo snel oververhit raakt. Rolgordijnen helpen slecht en mobiele airco’s zijn taboe. Wat dan?
Tekst: Rene Didde © Volkskrant
Is het eindelijk lekker voorjaarsweer, komt de Groenredactie al met een bezorgde waarschuwing: onze huizen worden te warm! Met stralend weer als van vandaag kan – zelfs met een gematigde buitentemperatuur van 16 tot 20 graden – het kwik achter de ramen gemakkelijk oplopen tot 30 graden, zeker voor wie isolerend hoogrendementsglas heeft op het westen.
Het is niet de hoge buitentemperatuur die de waarden in goed geïsoleerde en kierdichte nieuwbouwwoningen opjaagt, maar vooral de straling van het zonlicht. Deskundigen spreken al van ‘oververhitting’.
We moeten ons mediterraans gedragen: overdag de luiken dicht en ’s nachts alles open
Woningen, verzorgingstehuizen en aanleunwoningen vanaf ongeveer bouwjaar 2005 kunnen letterlijk oververhit raken. Sommige veelgebruikte oplossingen werken dan niet meer. De ‘luxaflexachtige’ rolgordijnen bijvoorbeeld, zijn nauwelijks effectief. Na een tijdje in de zonneschijn gaat vooral donker tot zwartgekleurde zonwering gloeien als een radiator, zegt Harm Valk ‘Je hebt dan straalkacheltjes in je raam hangen.’
Binnenvallend zonlicht valt op vloeren, muren en meubilair waardoor ook die objecten warmte gaan stralen. Bij oplopende temperaturen krijgen we het vanzelf benauwd, zegt medisch milieukundige Frans Duijm van de GGD in Groningen en specialist in het binnenklimaat van woningen. ‘Boven de 25 graden heeft je hart meer zuurstof nodig en moet het meer bloed rondpompen doordat de bloedvaten verwijden. Mensen met een zwak hart lopen serieus risico op een hartaanval.’
Bouwmarkten en elektronica winkels juichen bij elk hittegolfje, omdat daardoor een piek ontstaat in de verkoop van mobiele airco’s. Dat zijn stroomslurpers die de wereld uiteindelijk nog meer opwarmen. Goedkoper en minder energieverspillend is de ouderwetse ventilator. Die kost niet meer stroom dan een lampje. Vooral de modellen die met grote rotorbladen vanaf het plafond de lucht langzaam in beweging brengen, zijn volgens Valk effectief.
Maar belangrijker dan de fraaiste screens, markiezen of luifels, is dat bewoners van zonovergoten nieuwbouwwoningen in hete dagen hun gedrag aanpassen. ‘We moeten ons mediterraans gedragen’, vindt Valk. ‘Dus ’s ochtends ramen, luiken, gordijnen of zonweringen dicht en ’s avonds en ’s nachts de boel lekker tegen elkaar open zetten.’
Op de begane grond is ’s nachts het raam openzetten niet altijd een optie. ‘Je hebt klein gespuis dat prikt en groot gespuis dat pikt’, dicht de adviseur.
Voor de rest zullen we, mede door opwarming van de aarde, vaker moeten wennen aan plakkende nachten. Totdat de experimenten zijn uitgekristalliseerd met vaste, bewegende of oprolbare zonwering waar zonnecellen in zijn verwerkt. In die optimale zonwerking kleuren de ramen bij fel zonlicht vanzelf donker; gaan de cellen stroom produceren van houden tegelijk de woning koel zodra dat nodig is: twee voor de prijs van één.
Vragen hierover? Neem dan gerust contact met ons op.