Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures
Terug naar het trainingsoverzicht
Training

Training – Realiseren van een brandveilig gebouw

Bouwregelgeving

De training realiseren van brandveilig gebouw brengt u in hoofdlijnen theoretische en praktische kennis van brandveiligheid bij. De belangrijkste onderwerpen van brandveiligheid komen aan de orde. Zoals de Wet- en regelgeving vanuit het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl) (opvolger van het Bouwbesluit 2012 per januari 2023).

Wet- en regelgeving

Om de brandveiligheidsrapporten te kunnen lezen en te beoordelen en om mee te kunnen denken in bouwteams is het belangrijk enige basis kennis van brandveiligheid te hebben. Tijdens de training worden dan ook de belangrijkste onderwerpen uit het Bbl behandeld.

Brandveiligheid

Realisatie brandveiligheid

In dit onderdeel van de cursus gaan wij in op inspectiepunten die wij vanuit Nieman in de praktijk, op de bouwplaats of in de gebouwen vaak tegenkomen rondom de realisatie van brandwerende scheidingsconstructies.

Vragen zoals: ‘hoe beoordeel ik de brandwerendheid van een deur? waar moet ik op letten bij het plaatsen van brandwerende beglazing? Kan ik een brandmanchet toepassen om een stalen leiding?’ behandelen we in dit onderdeel.

Daarnaast wordt ingegaan op de benodigde brandbeveiligingsinstallaties zoals noodverlichting, vluchtrouteaanduidingen, brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties en brandslanghaspels.

Zo leert u om een brandveilig gebouw te ontwerpen en realiseren.

Onderwerpen

 • Bestaande bouw niveau, nieuwbouw niveau, verbouwniveau
 • Brandcompartimenten en vereiste brandscheidingen
 • WBDBO-eisen
 • Beoordelen van brandoverslagrisico’s
 • Veilig vluchten
 • Brandbeveiligingsinstallaties (noodverlichting rookmelders etc)

Bestemd voor

 • Architecten
 • Bouwers
 • Constructeurs
 • Plantoetsers
 • Toezichthouders

Beschikbare data

 

03 apr

Training – Realiseren van een brandveilig gebouw

Nieman Utrecht 09:00 - 17:00 uur
850,- per persoon, exclusief BTW
Inschrijven
Voeg toe 03-04-2023 09:00 03-04-2023 17:00 Europe/Amsterdam Training – Realiseren van een brandveilig gebouw Nieman Utrecht Nieman info@nieman.nl false
Danielle en Ellen

We horen graag wie je bent en waarmee wij je kunnen helpen. Bel, mail of stel je vraag!

 

T 038 4670030  niemanacademie@nieman.nl

 

Daniëlle van Rossum & Ellen Jalinkopleidingscoördinatoren

Brand-en vluchtgeveilig gebouw

Eén van de belangrijkste doelen van brandveiligheid is te zorgen dat mensen een gebouw of bouwwerk in geval van brand veilig kunnen ontvluchten. Het is dus essentieel gebouwen te ontwerpen waarbij het risico van slachtoffers zo klein mogelijk is. De rekenregels uit de bouwregelgeving bieden een handvat waarmee op eenvoudige wijze bepaald kan worden of de ontvluchting voldoende of onvoldoende is.

Lees meer over een brand- en vluchtveilig gebouw

Brand in woning