Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures
Terug naar het trainingsoverzicht
Incompany training

Training – Het circulaire bouwproces

Energie, duurzaamheid en circulariteit

De vraag die ons dagelijks bezig houdt is: hoe versnellen we de transitie naar een circulaire economie? Voor een versnelling is zowel innovatie in proces als in techniek nodig. Als we kijken naar circulair ontwerpen en bouwen is het belangrijk dat we de hele levenscyclus van een gebouw begrijpen en vooral ook kijken naar hoe we deze cyclus samen slimmer kunnen inrichten. Circulair bouwen vraagt dus een andere manier van samenwerking dan we tot op heden gewend zijn.

In de training ‘Het circulaire bouwproces’ pakken we samen de uitdagingen op. Graag inspireren wij jou met praktische voorbeelden en delen experts hun ervaringen. Na deze training zet jij zelf een circulair bouwproces op.

Leerdoelen

 • Inzicht krijgen in de brede context van circulair bouwen
 • Kunnen vertalen van circulaire begrippen, kaders en strategieën naar de praktijk
 • Inzicht krijgen in welke eisen je kan stellen voor een circulair project
 • Toe kunnen passen van verschillende circulaire ontwerpstrategieën
 • Begrijpen wat circulariteit betekent voor het ontwerpproces, voor de realisatie en voor beheer /onderhoud en demontage van het object
 • De relatie kunnen leggen tussen circulaire producten, kwaliteit en regelgeving
 • In kunnen richten van een circulair inkoopproces
 • Herkennen van de verschillende circulaire businessmodellen
 • Begrijpen wat er nodig is voor samenwerking binnen een circulaire economie
 • Initiëren van circulaire projecten en begrijpen hoe je komt tot opschaling
 • Inzien op welke wijze je ruimte binnen jouw organisatie kan creëren zodat circulariteit kan worden verankerd in beleid en strategie

 

Hergebruik hout

Module 1:
De basis – spreken van dezelfde taal

Docent: Godard Croon, Howtochange.

Circulair bouwen omvat veel facetten. Vaak wordt binnen een project maar op één of enkele onderwerpen gefocust. Zoals bijvoorbeeld biobased en gezonde materialen, losmaakbaarheid of CO2-reductie. Maar daarmee doen we alle andere kansen tekort. In deze eerste module verdiepen we op een aantal algemene principes van circulair bouwen. Het hebben van een gemeenschappelijke taal en het bespreken van inspirerende voorbeelden helpt om gezamenlijk op hetzelfde kennisniveau te komen. Hierdoor borgen we dat de breedte van circulariteit bij iedere deelnemer bekend is en dat zij de kansen en belemmeringen die bij circulair bouwen horen ook scherp hebben.

De voorbereidingsfase – een goed begin is het halve werk

Van ambities naar opdrachtformulering, van uitgangspunten naar eisen en van oriëntatie naar verdiepende gesprekken. Een goed begin is vaak meer dan het halve werk. Dat geldt zeker binnen circulaire bouwprojecten. Waarin een grote rol ligt in het verkennen van mogelijkheden en het bespreken van belemmeringen in de scope en randvoorwaarden. Welke eisen kan je stellen? Hoe betrek je de kennis vanuit de markt het best in je uitvraag? En hoe zorg je ervoor dat dit de pilotsfeer ontgroeit en dat het ook de gangbare aanpak wordt? In dit dagdeel bespreken we effectieve manieren om een project te initiëren en om die aanpak aan te houden.

Module 2: de ontwerpfase – impact

Docenten: Peter Kuindersma van Ingenii Bouwinnovatie, Anne Struiksma, Nieman Raadgevende Ingenieurs en Fred Springintveld, van Eigen Haard (gastcollege De circulaire aanbouw).

Een circulair gebouw of product ontwikkelen betekent rekening houden met de impact van de keuzes die je tijdens de ontwerpfase maakt. Hierbij kijk je dus naar de gehele levenscyclus. Het gaat hierbij zowel om impact op het klimaat als impact op het milieu. Verschillende onderwerpen worden tijdens het ontwerpproces behandeld. Denk hierbij aan het optimaliseren van de gebouwvorm, circulair detailleren, losmaakbaarheid en herbruikbaarheid van materialen en producten en de toepassing van biobased materialen. Maar ook zaken als flexibiliteit, adaptief vermogen en toekomstbestendigheid komen aan de orde.

Tijdens deze module leer je aan de hand van concrete cases de verschillende design-strategieën en R-ladder toe te passen. Ook de raakvlakken met regelgeving en bouwfysica bespreken we. Je leert ook op welke wijze jij je circulaire ontwerpproces kunt inrichten, hoe de samenwerking er tijdens deze fase uitziet en welke nieuwe businessmodellen in een circulaire economie mogelijk zijn.

Module 3: de realisatiefase – omarmen van circulariteit in het bouwproces

Docent: Peter Kuindersma van Ingenii Bouwinnovatie.

Het circulaire bouwwerk is tijdens de ontwerpfase uitgewerkt. Keuzes over vormen, materialen en producten in het gebouw liggen vast. Maar hoe zorg je er nu voor dat tijdens de realisatie ook daadwerkelijk de juiste producten en materialen worden ingekocht? Hoe zorg je ervoor dat secundaire bouwmaterialen en producten ook voldoen aan de gewenste kwaliteit? Kortom, hoe zorg je ervoor dat iedereen tijdens de realisatie circulariteit omarmt en gezamenlijk de juiste stappen zet?

Tijdens deze module staat het bouwproces centraal en wordt aan de hand van voorbeelden toegelicht hoe risico’s kunnen worden ingeperkt en hoe kansen kunnen worden benut.

Module 4: de exploitatiefase – circulair onderhouden

Docenten: Peter Kuindersma van Ingenii Bouwinnovatie en William van der Pol van Biltz

Circulariteit tijdens de exploitatie krijgt helaas in de praktijk vaak nog te weinig aandacht, terwijl er ook in deze fase veel milieuwinst te behalen valt. Gebruik van biobased verven, minder ritjes naar het gebouw, inspectie op afstand, voorspellend onderhoud en toepassen van second life producten zijn voorbeelden van circulair onderhoud.

Module 5: Circulaire sloop / demontage – kansen en uitdagingen

Docenten: Barthel van Dinther van A. van Liempd Sloopbedrijven B.V. en Godard Croon, Howtochange.

Gebouwen die hun functie verliezen moeten plaatsmaken voor een meer passend alternatief. Maar bij ontwerp en bouw van dat gebouw is vaak geen rekening gehouden met waardebehoud bij sloop. Hoe verloopt de demontage/sloop van een niet circulair gebouw? En hoe verloopt de demontage van een gebouw dat wel volgens circulaire principes is ontwikkeld? Tijdens deze module laten we zien welke kansen en uitdagingen er tijdens deze fase zijn.

Onderwerpen

 • De basis – spreken van dezelfde taal
 • De voorbereidingsfase – een goed begin is het halve werk
 • De ontwerpfase - impact
 • De realisatiefase - omarmen van circulariteit in het bouwproces
 • De exploitatiefase – circulair onderhouden
 • Circulaire sloop / demontage – kansen en uitdagingen

Bestemd voor

 • Opdrachtgevers
 • Opdrachtnemers
 • Leveranciers

Aanmelden

 • Uw gegevens
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Danielle en Ellen

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Wij staan voor je klaar!

Daniëlle van Rossum & Ellen Jalink
Opleidingscoördinatoren Nieman Academie

Je bereikt ons op T 038 4670030 en op niemanacademie@nieman.nl