Bewoners mogen volgens het Bouwbesluit en het Activiteitenbesluit Milieubeheer geen last hebben van geluidhinder in en om de woning. Maar is dit in de praktijk ook het geval? Met wisselend succes probeert men het geluidniveau in de woon- en slaapvertrekken onder de grenswaarde van 30 decibel te realiseren. Maar is 30 dB(A) wel laag genoeg met de huidige woningbouwmethodiek, moeten we alleen kijken naar een ééngetalswaarde of meer in detail naar het geluidspectrum of kenmerkende tonen?
Nieman heeft al jaren ervaring en kennis over de installatiegeluiden van allerhanden installaties, bijvoorbeeld de ventilatie- en verwarmingssystemen, sanitaire voorzieningen en liften benoemd in het Bouwbesluit. Wij krijgen steeds meer nieuwe inzichten van de beheersing van geluid (en trillingen). Vooral nu met de actuele ontwikkelingen in de energietransitie in de woningbouw verdient installatiegeluid meer dan ooit aandacht. Een voorbeeld is de nieuwe eis van 40 dB(A) die voor airco’s en warmtepompen geldt buiten vanaf 1 april 2021.
Veel gestelde vragen tijdens het ontwerpen van een woning zijn; Moet er een geluidwerende behuizing om een ventilatiebox en warmtepomp? Is een akoestische slang met een lengte van 1 meter echt nodig? Moet er een geluidwerende deur geplaatst worden bij de slaapkamer op zolder? Bij welk ventilatiedebiet moet het geluidniveau beoordeeld worden? Waar moet ik de installatie en appendages aan monteren aangezien we een heel licht bouwsysteem hebben?
In deze basistraining bespreken wij de algemene oplossingen, valkuilen en handigheidjes.
Onderwerpen
- Wat schijft het Bouwbesluit en het Activiteitenbesluit Milieubeheer voor als het gaat om installatiegeluid en waarom?
- Wat houden de volgende akoestische begrippen in: geluidniveau, geluidvermogen, ruimtedemping, geluidisolatie, etc.?
- Hoe ontstaat geluid (afkomstig van verschillende bronnen) en welke overdrachtswegen zijn er?
- Hoe beperkt u geluidsoverlast?
- Wat zijn de gebruikelijke installaties voor ventilatie en verwarming?
- Welke hulpmiddelen kunt u gebruiken die het geluidsniveau voorspellen?
Bestemd voor
- Installateurs
- Projectontwikkelaars
- Werkvoorbereiders
- Projectleiders
- Uitvoerders
Docent
U kunt deze training ook incompany aanvragen. Neem contact met ons op voor meer informatie.
Ellen Jalink & Tina van der Meer Opleidingscoördinatoren Nieman Academie
Neem vrijblijvend contact op
Wij bespreken graag met u de mogelijkheden voor een incompany training.
Installatietechniek en akoestiek
Installatietechniek krijgt een steeds belangrijkere rol bij de realisatie van gezonde en energiezuinige gebouwen. Technieken als balansventilatie en warmtepompen, die in kantoren en in de gezondheidszorg al gangbaar waren, raken ook steeds meer ingeburgerd in woningen en scholen.
De installaties die bijdragen aan een beter binnenmilieu produceren echter ook ongewenst geluid. Wij bundelen onze kennis van installatietechniek en bouwakoestiek om uw vragen over wering van installatiegeluid te beantwoorden. Dat doen we voor eenvoudige woonhuisinstallaties tot complexe installaties in bijvoorbeeld ziekenhuizen.
Lees meer over bouwakoestiek