Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures
Terug naar het trainingsoverzicht
Training

Van BWT naar WKB – Bouwplantoetser

Bouwregelgeving

Vanaf 2022 krijgt Nederland via de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) een nieuw systeem van kwaliteitsborging.

Waarschijnlijk heeft u al de nodige kennis en vaardigheden, maar om ook als kwaliteitsborger te werken moet u meer weten over de regelgeving, het bouwproces, risico- en regelgericht toezicht (borgingsplannen) en uiteraard kwaliteitsborging. Deze opleiding stoomt u hier klaar voor.

Brede opleiding Van BWT naar WKB

De opleiding voor plantoetsers is onderdeel van de bredere opleiding kwaliteitsborging die bestaat uit 3 modules:

  • Bouwbesluit/BBL basis, 6 dagen –> update Bouwbesluit met doorkijk naar BBL over de inhoudelijke thema’s –> vooraf instaptoets, wordt deze goed afgerond, dan hoef je deze module niet te volgen, kun je rechtstreeks door naar module. Bij een onvoldoende kun je de opleiding niet volgen.
  • Bouwplantoetser, 5 dagen –> gericht op kwaliteitsborging in het bouwproces en het beoordelen van de bouwplannen –> indien nodig voorafgegaan door module Bouwbesluit Basis indien instaptoets daartoe dwingt.
  • Toezichthouder, 3 dagen –> specifiek gericht op de rol van toezichthouder op de bouwplaats –> module Bouwbesluit Basis niet verplicht, wel facultatief te volgen.

 

Het complete programma van de opleiding Bouwplantoetser, vindt u hier

Bouwplantoetser

Rol Bouwplantoetser

De bouwplantoetser heeft de echte kwaliteitsborgers-rol zoals bedoeld in de wet. Een belangrijk doel is de accentverschuiving van de papieren vergunning naar het gebruiksgerede bouwwerk. De kwaliteit van het uiteindelijke bouwwerk moet voorop staan. Degene die de kwaliteitsborging tijdens de uitvoering verzorgt, is bij uitstek de persoon die kan vaststellen of de bouwer de kwaliteit levert die mag worden verwacht. Het voldoen aan de wettelijke eisen is daarbij de ondergrens, maar hij/zij controleert meer zaken.

Wat moet je kunnen en weten om deze rol uit te voeren met de onafhankelijkheid en deskundigheid die de Wkb verlangt? Voor wie in het huidige stelsel plantoetser of vergunningverlener is namens het bevoegd gezag of namens de opdrachtgever van het bouwwerk blijven veel werkzaamheden hetzelfde, maar op een aantal aspecten zijn er ook grote verschillen met de rol van de kwaliteitsborger. Die verschillen staan centraal in deze opleiding die specifiek voor bouwplantoetsers is opgezet.

De opleiding is gericht op gevolgklasse 1.

Ontwikkeling opleiding

Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met Berghauserpont Academy, Hajé van Egmond en Gert-Jan van Leeuwen. De Berghauserpont Academy organiseert deze serie Van BWT naar WKB. Hier vindt u detailinformatie.

Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor personen, die ervaring hebben met toetsing van bouwplannen en deze rol willen gaan vervullen in het nieuwe stelsel. Denk aan vergunningverleners, plantoetsers, juristen, ontwerpers en evt. toezichthouders die van rol willen wisselen. Zij zijn werkzaam bij BWT van gemeenten of als opzichters/directievoerders werkzaam bij adviesbureaus, architectenbureaus en bouwers.

Docent

Joost Vos

Specialist / projectmanager Bouwregelgeving en kwaliteitsborging Profiel
ing. J. (Joost) Vos

Beschikbare data

De kosten voor deze meerdaagse opleiding zijn inclusief alle documentatiematerialen, handboek, toegang tot het digitaal dossier op de kennisbank, diploma, begeleiding praktijkopdracht en alle catering.

De opleidingsdata van deze meerdaagse opleiding zijn 7, 14, 21, 28 september, 5, 12 oktober en 2, 9, 16, 23, 30 november 2022, locatie BCN in Utrecht.

Berghauser Pont Academy verzorgt alle cursussen op een coronaproof locatiebekijk hier onze maatregelen. Als u niet wil of mag reizen, kunt u elke cursus ook via een livestream met interactie volgen; twee opties dus! Met beide haalt u uw studiepunten binnen.

 

Geen data beschikbaar voor deze training.
Danielle en Ellen

Wij staan voor je klaar. Met welke uitdaging kunnen wij je helpen?

Daniëlle van Rossum & Ellen Jalink
Opleidingscoördinatoren Nieman Academie

 

Je bereikt ons op T 038 4670030 en op niemanacademie@nieman.nl