Een slecht ontwerp, onjuiste detaillering, verkeerde materialen en slordige uitvoering zorgen te vaak voor slechte kwaliteit en te grote luchtverliezen. Om te komen tot een nagenoeg luchtdicht gebouw, dat voldoet aan de eisen en wensen van de opdrachtgever is het hieronder weergegeven stappenplan een goed hulpmiddel.

1. Controleer de uitgangspunten

  • Ga na welke qv;10-waarde voor het project geldt. De qv;10-waarde haal je uit de BENG-berekening;
  • Ga na of de waarde in de BENG-berekening overeenkomt met de transmissieberekening;
  • Bekijk welke luchtdoorlatendheidsklasse (1, 2 of 3), of welke kwaliteitsklasse is voorgeschreven;
  • Stuur niet op de kwaliteitsklasse maar op de exacte qv;10-waarde.

Ga na wat deze qv;10-waarde betekent voor de schil van het (maatgevende) gebouw. Dus hoe luchtdicht moeten de gevel, het dak en de vloer zijn?

Let op: Niet alleen de energiezuinigheid is van belang, ook comfort, waterdichtheid en geluid. In principe moeten de maatregelen in het bestek te zijn voorgeschreven.

2. Controleer de details

  • Inventariseer de overgangen van de details;
  • Bepaal de lijn cq. het vlak waarin de luchtdichting moet worden aangebracht;
  • Stem de keuze van het dichtingsmateriaal wat gebaseerd is op specificaties in bestek af op de ‘bewegingen’ van de bouwdelen. Geef in de details op correcte wijze de luchtdichting aan. Ontwerp een naad en stem de dichting hier op af.

Doen: Laat bij zware eisen zoals bij Passief Bouwen, BREEAM en dergelijke en bij complexe projecten de details door een specialist toetsen en beoordelen.

3. Geef een instructie op de bouw

Instrueer tijdens de uitvoering de medewerkers zorgvuldig de luchtdoorlatendheid-eisen. Leg uit waarom er ‘luchtdicht’ moet worden gebouwd. Met aandacht voor de bouwtechnische detaillering en de aan te brengen dichtingen. Een “toolboxmeeting” met alle betrokken uitvoerende partijen leidt tot een maximale bewustwording.

4. Meten = WETEN!

  • Controleer de luchtdoorlatendheid tijdens de gevel- en daksluiting visueel en stuur bij waar nodig.
  • Na de gevel- en daksluiting met één of meer luchtdoorlatendheidsmetingen het resultaat beoordelen. Laat de betrokken partijen meekijken tijdens de meting.
  • Controleer de luchtdoorlatendheid bij oplevering met één of meer luchtdoorlatendheids- en / of infraroodmetingen. Doe dit in combinatie met het opsporen van lekken met behulp van rook.

Tip: Laat de betrokken partijen wederom meekijken tijdens deze metingen.

Let op de details bij luchtdicht ontwerpen, bouwen en meten.

Heb je een vraag over luchtdicht ontwerpen, bouwen of meten?

Stel deze dan aan Martin Harbers, Dennis Metz of Marcel Meulenkamp