Wij zoeken nieuwe collega's
Bekijk alle vacatures

Van der Pek buurt in Amsterdam 2560x832 1

De Van der Pek buurt in Amsterdam-Noord wordt gerenoveerd. Straat voor straat worden woningen aangepast aan de moderne wensen en eisen van nu. Energiezuinig (van G-label naar A-label) en technisch voorbereid op het warmtenet van Amsterdam (gasvrij). Nieman Raadgevende Ingenieurs adviseert binnen dit project over de verduurzaming van 64 koopwoningen van Dura Vermeer en is ook betrokken als integraal adviseur bij de renovatie van 1.500 huurwoningen van woningcorporatie Ymere.

64 huurwoningen renoveren naar duurzame koopwoning

Wonen in een gerenoveerde woning in de Van der Pek buurt betekent profiteren van de kwaliteit van nu en met de uitstraling van toen. De buurt heeft de status van beschermd dorps- en stadsgezicht en de gemeente Amsterdam ziet toe op het behoud van het historische karakter van de buurt. De woningen zijn tussen 1918 en 1926 gebouwd voor de arbeidersklasse en ontworpen door Architect Jan Ernst Van der Pek

De 64 woningen maakten voorheen deel uit van het woningaanbod van woningcorporatie Ymere. Dura Vermeer heeft deze woningen aangekocht en zet ze als hoogwaardig gerenoveerde koopwoning weer in de markt

Werkzaamheden Nieman Raadgevende Ingenieurs

In opdracht van Dura Vermeer adviseerde Nieman integraal over de verbetering van deze 64 woningen (31 benedenwoningen met tuin, 31 bovenwoningen en twee eengezinswoningen) op het gebied van energie & duurzaamheid, akoestiek en regelgeving. Als kwaliteitsbeheerder verzorgde Nieman ook de praktijkmetingen.

De uitdaging

Gijs Gast, projectmanager en adviseur bouwtechniek en -praktijk, is vanaf het begin betrokken geweest bij dit project.Gijs-Gast_portret

“Woningen renoveren met beschermd stadsgezicht, brengen extra uitdagingen met zich mee. Aanpassingen aan de gevel waren bijvoorbeeld niet mogelijk.

Goed en intensief overleg met de architect, uitvoerder en de gemeente hebben ertoe geleid dat we mooie oplossingen hebben gevonden om de woningen energetisch te verbeteren, goed te isoleren en te voorzien van verdekte ventilatiemogelijkheden. En dit alles mét behoud van de uitstraling.”

Adviesgebieden

  • Energie en duurzaamheid
  • Akoestiek
  • Regelgeving
  • Praktijkmetingen
  • Technische installaties

Samenwerkende partijen

Opdrachtgever en aannemer: Dura Vermeer Bouw Midden West
Architect: Ibelings van Tilburg architecten
Installateur: Vattenfall
Constructeur: Pieters Bouwtechniek

Doorlooptijd

De eerste 64 woningen zijn inmiddels opgeleverd. Ook bij de renovatie van de overige 1.500 huurwoningen van woningcorporatie Ymere in de Van der Pek wijk in Amsterdam-Noord is Nieman Raadgevende Ingenieurs betrokken als integraal adviseur.

Vragen over dit project?

Neem dan contact op met Gijs Gast (adviseur bouwtechniek en -praktijk), Esmee Noordermeer (specialist woningverbetering en bouwfysica) en Jelle Paarhuis (specialist woningverbetering en bouwfysica).

Meer informatie

https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=55237
https://vanderpek-amsterdam.nl/